Zemaljsko osoblje Lufthanse ide u jednodnevni štrajk?

Ilustracija: EPA

USRED nezapamćenog kaosa u njemačkim zračnim lukama uzrokovanog lošom organizacijom i manjkom osoblja, sindikat zaposlenih u uslužnim djelatnostima Verdi poziva zemaljsko osoblje Lufthanse u srijedu na jednodnevni štrajk upozorenja.

"Naši zahtjevi za povećanje plaća su, s obzirom na inflaciju, opterećenje i dugotrajno nepovećavanje plaća, više nego opravdani", rekla je potpredsjednica sindikata Verdi i voditeljica pregovora s Lufthansom Christine Behle.

Verdi traži povećanje plaća za zaposlenike Lufthanse

Predstavnici Lufthanse su štrajk upozorenja nazvali potpuno neprimjerenim, posebice s obzirom na to da je kompanija u pregovorima koji su u tijeku već ponudila, kako je rečeno, više nego razumni paket za zaposlene. Verdi za 20.000 zaposlenih u Lufthansinom zemaljskom sektoru traži povećanje plaća od 9.5 posto.

Na njemačkim aerodromima vlada kaos

Ovog mjeseca moguć je i štrajk pilota Lufthanse s obzirom na to da su i pregovori s ovom grupom zaposlenih u tijeku, a prema informacijama sindikata, nalaze se u slijepoj ulici.

U njemačkim zračnim lukama od početka sezone godišnjih odmora vladaju kaotične scene s višesatnim čekanjima i otkazivanjem mnogobrojnih letova zbog nedostatka osoblja, posebice radnika u sigurnosnom sektoru.

Mnogi zaposleni u njemačkim zračnim lukama su tijekom pandemije dobili otkaz unatoč vladinoj pomoći zrakoplovnim kompanijama, a mnogi su u međuvremenu pronašli posao u drugim sektorima.

Pročitajte više