Zemlja bi mogla "zaraziti" Mars

MJERE opreza koje se poduzimaju tijekom misija na Mars možda nisu dovoljne za zaštitu crvenog planeta od bakterija koje prenose svemirske letjelice, pokazuje studija koja se trenutačno provodi u Sjedinjenim Državama i Europi.

Bakterije su mnogo otpornije na ekstremne uvjete nego što se pretpostavljalo, objasnio je stručnjak za zaštitu planeta iz Nacionalnoga centra za svemirske studije (Cnes) Andre Debus.

Usto, pokazalo se da bi Mars mogao biti mnogo gostoljubiviji nego što se čini: nova promatranja sonde Mars Express otkrila su prisutnost zaleđene vode u podzemnim slojevima Marsova sjevernoga pola.

"Mnogi postojeći programi i postupci sprječavanja kontaminacije Marsa su zastarjeli s obzirom na nove znanstvene podatke o Marsu i današnje spoznaje o sposobnostima mikroorganizama da prežive u ekstremnim uvjetima na Zemlji", zaključili su stručnjaci u izvješću koje je naručila američka svemirska agencija NASA.

Na temelju toga izvješća koje trenutačno proučavaju NASA i dužnosnici europske svemirske agencije ESA, oba bi tijela morala zatražiti strože odredbe koje se odnose na sterilizaciju letjelica i robota koje prevoze.

Na temelju toga izvješća francuski znanstveni časopis Science et Vie objavio je u siječanjskom broju da je "Zemlja zarazila Mars".

Odnosno, u različitim američkim i europskim misijama na Mars je sa zemlje preneseno približno milijardu bakterijskih spora, tvrdi Debus.

No te su spore "ograničenih struktura" koje se zadržavaju na površini planeta ili "spavaju" u nedostatku tekuće vode i hrane, kao i topline potrebne za njihovu aktivaciju, naglasio je Debus.

Pročitajte više