Zemlje eurozone sklopile dogovor vrijedan 22 milijarde eura za pomoć Grčkoj

SVIH 16 zemalja eurozone usuglasile su se kasno u četvrtak oko financijskog plana za pomoć prezaduženoj Grčkoj.

Međunarodni plan za pomoć Grčkoj vrijedan je oko 22 milijarde eura, a primjenjivat će se samo ako dođe do potpune obustave kreditiranja na tržištu.

Na sastanku na vrhu u Bruxellesu francuski predsjednik Nicolas Sarkozy je rekao da će zemlje eurozone jamčiti za dvije trećine pozajmljenog novca, dok je grčki premijer George Papandreou taj potez europskih zemalja ocijenio kao "vrlo zadovoljavajući".

Predsjednik Europskoga vijeća Herman Van Rompuy rekao je da postignuti dogovor nije značajan samo za Grčku, već i za stabilnost eurozone, dok je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barosso rekao da je "iznimno zadovoljan donesenim dogovorom", nazivajaći ga ispravnim potezom.

"Eurozona neće nikada napustiti Grčku"


Zajednički program zemalja eurozone i MMF-a ima stroge uvjete i zahtijeva jednoglasnu odluku svih zemalja eurozone. Premda se u programu službeno ne spominju nikakve brojke, briselski izvor otkrio je BBC-u da se radi o ukupnom iznosu od 22 milijarde eura.

U nacrtu plana piše da Grčka "nije tražila nikakvu financijsku pomoć, stoga nikakvi potezi još neće biti povučeni". "Nadamo se da program nećemo ni morati aktivirati", rekao je Van Roumpuy, dodajući da bi tržišta sada trebala imati povjerenja u to da eurozona nikada neće napustiti Grčku.

Dogovor još trebaju poduprijeti ostale zemlje Europske unije.

Pročitajte više