Zemlje srednje Europe žele što prije u schengenski prostor

MINISTRI unutarnjih poslova osam zemalja srednje Europe traže da se novim zemljama članicama Europske unije (EU) omogući brzo priključenje zoni slobodnog prekograničnog kretanja u okviru Schengenskog sporazuma.

Ministri takozvane "Salzburške skupine" zemalja - Austrije, Bugarske, Češke, Mađarske, Rumunjske, Slovačke i Slovenije - plus Hrvatska - zatražili su krajem prošloga tjedna da se nakon dugotrajnih odgoda što hitnije uvede sofisticirani kompjuterski sustav SIS II, namijenjen osiguranju sigurnosti zone slobodnog prekograničnog kretanja.

Taj bi sustav trebao biti "uveden što prije, kako bi se što prije ukinule unutarnje granične kontrole", navodi se u njihovom priopćenju.

Schengenskim je sporazumom svakoj osobi koja uđe na prostor 15 zemalja članica omogućen slobodan prelazak granica potpisnica sporazuma bez kontrole. Tim su sporazumom zemlje potpisnice 1995. ukinule granične kontrole na svojim unutarnjim granicama ali su zato pooštrile kontrole na svojim vanjskim granicama, i to uz pomoć schengenskog informatičkog sustava (SIS).

SIS se oslanja na vlasti - policiju, sudove i carinu - 15 zemalja potpisnica sporazuma no, Bruxelles tvrdi da nema kapacitet proširenja na deset zemalja koje su se Uniji priključile 2004. te na Švicarsku koja se tom sporazumu priključila prošle godine i kako će biti neophodno uvesti napredniju generaciju toga sustava.

Europski povjerenik za pravosuđe Franco Frattini prošloga je tjedna najavio da će se najnovije zemlje članice zbog tehničkih poteškoća schengenskom jedinstvenom viznom sustavu priključiti najranije u ožujku 2008, umjesto na jesen 2007.

Zemlje Salzburške skupine - koje žele djelovati kao protuteža velikim zemljama članicama EU po pitanju pravosuđa i policije - obvezale su se pojačati razmjenu DNA podataka s ciljem suzbijanja kriminala, kazala je glasnogovornica austrijskog ministarstva unutarnjih poslova Iris Mueller-Guttenbrunn.

Pročitajte više