Zemlje u Zaljevu pozdravljaju sadamovo uhićenje

NAFTOM bogate zemlje Perzijskog zaljeva, koje su nekoć živjele u strahu od bivšeg iračkog diktatora Sadama Huseina, pozdravile su u ponedjeljak njegovo uhićenje izražavajući nadu da će ono omogućiti stabilnost u regiji.

Vijeće za suradnju u Zaljevu, politički i gospodarski savez Saudijske Arabije, Katara, Bahreina, Omana, Kuvajta i Ujedinjenih Arapskih Emirata, objavilo je kako se nada da će Sadamovo uhićenje dovesti do poboljšanja situacije u regiji.

"Uhićenje Sadama Huseina veliko je postignuće, korak na putu prema obnovi stabilnosti i nacionalnog jedinstva Iraka...", rekao je glavni tajnik organizacije Abdul Rahman Al Atiyya, naglašavajući kako je "bivši irački režim predstavljao destabilizirajući faktor u regiji".

"Nadamo se da će ga pratiti druga postignuća na putu prema prijenosu vlasti iračkome narodu, brzoj obnovi ustavnosti i osnivanju izabrane i predstavničke vlasti", dodao je.

Bahrein je kasno u nedjelju izrazio nadu da će Sadamovo uhićenje predstavljati početak "novog poglavlja u povijesti Iraka".

Prva Zaljevska država koja je u nedjelju pozdravila uhićenje bivšeg iračkog diktatora bio je Kuvajt, žrtva iračke okupacije 1990. godine.

Kuvajtski premijer Šeik Sabah al-Ahmed al-Sabah rekao je da je uhićenje "pravda za Kuvajćane koji su trpili zbog Sadama".

U uvodniku lista Gulf News iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Sadamovo uhićenje proglašava se "tračkom nade" za Irak i prilikom za optimizam koju irački čelnici i koalicijske snage moraju objeručke iskoristiti.

Mediji u regiji prenose i komentare mnogih običnih ljudi, koji Sadamovo uhićenje također pozdravljaju ali pomalo nevoljko - zadovoljstvo im, ističu, kvari to što će američki predsjednik George W. Bush pokupiti sve zasluge.

"Želio bih samo da ga je predao njegov narod. Boli to što ga je uhitila američka vojska", rekao je jedan saudijski student.

Ima i onih koji vijest nisu dočekali s oduševljenjem. Neki Saudijci ističu tako kako su pravi uzurpatori vlasti u Iraku Amerika i njezini saveznici.

(Hina) zt sd

Pročitajte više