Zemlje Višegradske skupine zajednički glede ustava EU

ŠEFOVI vlada četiriju zemalja Višegradske skupine (Mađarska, Poljska, Češka Republika, Slovačka) priopćili su u srijedu, nakon sastanka u češkom dvorcu Dobris, kako su spremni zauzeti se za zajednička stajališta tih zemalja na predstojećoj Međuvladinoj konferenciji, posvećenoj radu na novom Ustavu EU, koja počinje u subotu u Rimu.

Mađarski premijer Peter Medgyessy, poljski Leszek Miller, slovački Mikulas Dzurinda i češki Vladimir Spidla suglasili su se kako se zauzimaju za načelo "jedna zemlja, jedan (europski) povjerenik" i zajedničko predsjedništvo koje će činiti tri ili četiri zemlje u trajanju od 12 do 18 mjeseci.

Premijeri imaju zajedničko stajalište o mnogim pitanjima, među kojima je i pitanje europske obrane koje bi trebalo "omogućiti očuvanje efikasnosti NATO-a". Na Međuvladinoj konferenciji "vodit će se autentične rasprave i čut će se razni prijedlozi. Ne bismo voljeli da hegemonija pojedinca ili skupine država dovede u sumnju ideju o europskoj jednakosti" kazao je novinarima Leszek Miller.

Pročitajte više