"Zemunci" koji su uzdrmali Hrvatsku: Kalinić je prvi veliki europski plaćeni ubojica, a Simović je nosio lopate

U IZVANREDNOJ emisiji Insajder beogradskog B92 istraživalo se je tko i kako već godinama štiti članove "zemunskog klana" čiji pripadnici su posljednjih godina djelovali i u Hrvatskoj, što je zorno pokazao sukob Sretka Kalinića i Miloša Simovića kod jezera Rakitje te pronalazak izmrcvarenog tijela Cvetka Simića u Jarunu.

"Zemunci" su krivi za namanje 30 ubojstava u Srbiji, a tijekom ere Slobodana Miloševića obavili su i mnoga politička ubojstva. Njihov najveći "uspjeh" bilo je ubojstvo srpskog premijera Zorana Đinđića 2003. godine. Nakon toga ubojstva, srpska policija je provela akciju "Sablja" u kojoj je uhitila mnoge pripadnike kriminalne skupine, no mnogi "zemunci" su ostali na slobodi i nastavili ubijati.

Navodno su 2006. godine ubili i svjedoka suradnika u procesu za ubojstvo Đinđića, Zorana Vukojevića, što je dokaz kako su se i tada nalazili u Beogradu. Aleksandar Simović je tada uhićen, ali do danas nije optužen za to ubojstvo. Vukojević je u svojem svjedočenju sa Zemunskim klanom povezivao i neke političare te pripadnike srpskih sigurnosnih službi.

Nitko nije istražio tko je Legiji pomogao u skrivanju

U emisiji se tvrdi kako je srpska policija mnogim propustima omogućila kriminalcima da se kriju te nakon nekog vremena ponovno aktiviraju svoju kriminalnu djelatnost. Kao prva greška vlasti navodi se činjenica da se nije provela istraga gdje se krio prvooptuženi za ubojstvo Đinđića, Milorad Ulemek Legija. Nakon njegova uhićenja, ministar policije Srbije je kazao kako se istraga o tome gdje se krio neće niti otvoriti. Godinu dana potom je na vlast došao Vojislav Koštunica te su smijenjeni svi policijski dužnosnici koji su vodili akciju "Sablja".

Bivši načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije Mile Novaković kazao je kako je tada 400 šefova policije smijenjeno. "Nitko od njih nije ništa radio na pronalasku pripadnika Zemunskog klana, osim nekoliko entuzijasta koji su ostali", rekao je Novaković te dodao kako je Legija, kada se predao, bio dočekan na najvišoj državnoj razini. Novaković tvrdi i kako nitko nije pregledao stan u kojem se Legija skrivao, a u kojem su bili mnogi dokazi o pomagačima. 

"Je li bio posao gospodina iz Vojne sigurnosti komunicirati sa Zemunskim klanom? Je li to bio posao načelnika BIA-e, komunicirati s Legijom", pita se Novaković te dodaje kako bi se ta komunikacija morala istražiti. I sutkinja Specijalnog suda Maja Kovačević smatra da je trebalo istražiti gdje se skrivao Legija i tko mu je u tome pomagao zato što postoje ljudi koji su i danas u bijegu te bi oni bili lakše pronađeni.

Simović i Kalinić visoko u hijerarhiji Zemunskog klana

Direktor policije MUP-a Srbije Milorad Veljović se složio kako bi bilo mnogo lakše uhvatiti "zemunce" u bijegu da se istražilo gdje se krio Legija. Dvije godine nakon što je uhićen Legija ubijen je svjedok suradnik na suđenju Zoranu Đinđiću, Zoran Vukojević. Maja Kovačević tvrdi kako ključ za otkrivanje prave istine u slučajevima kao što je ubojstvo bivšeg srpskog premijera leži u svjedocima suradnicima.

Nakon ubojstva Vukojevića, srpski ministri policije i pravosuđa su tvrdili kako je problem u tome što sud odugovlači sa suđenjem. Za to je ubojstvo uhićen pripadnik Zemunskog klana Aleksandar Simović, a njegov DNK je pronađen na lisicama kojima je bio vezan Vukojević. No, do danas optužnica protiv njega nije podignuta. "Pitanje je hoće li više ikada postojati svjedok suradnik spreman za svjedočenje protiv tako opasne grupe", kazala je sutkinja Maja Kovačević.

Sretko Kalinić i Miloš Simović, koji su se sukobili na zagrebačkom jezeru Rakitje, bili su visoko u hijerarhiji Zemunskog klana. "Sretko Kalinić bio je prvi veliki plaćeni ubojica u Europi. Ja nisam čuo da postoji netko tko je angažiran samo kako bi ispalio rafal", kazao je Novaković te dodao da nitko u klanu nije znao kako se on zove, već samo po nadimku Beli.

Simović nosio lopatu

"Miloš (Simović) je bio taj koji je nosio lopatu, kopao i zatrpavao one koje bi ubili 'zemunci'", kazao je Novaković. Dodao je da su Simoviću pripadnici klana 2001. godine za rođendan planirali kupiti bager da se ne muči s lopatama. "Da bi se dokazao kao najmlađi, Simović je bio najsuroviji. Sudjelovao je u više ubojstava te se polako dizao u hijerarhiji zato što je najviše radio", ističe Novaković.

Direktor policije MUP-a Srbije Milorad Veljović tvrdi kako je motiv sukoba između Kalinića i Simovića sigurno širi od osobnih razloga koje navodi hrvatska policija. U srpskoj policiji misle kako je razlog sukoba na Rakitju bila panika zbog stezanja obruča oko Zemunskog klana.

"Naravno, oni jedni druge pokrivaju, jer su posrijedi gafovi i jedne i druge policije. Naravno, srpska policija je morala znati da su oni napustili teritorij i gdje su otišli, dok je hrvatska policija morala znati da su došli na njihov teritorij", kazao je odvjetnik Anto Nobilo te dodao kako suradnje među policijama nije bilo.

Simovića pustili preko granice

Policijski dužnosnici obje policije tvrde kako se oni nisu dogovorili da Simovića puste da prijeđe preko granice. "Nije moguće da najtraženiji kriminalac u zadnja 24 sata prijeđe granicu između Hrvatske i Srbije", kazao je Nobilo te dodao kako podržava to što su ga naši pronašli i gurnuli preko granice pa su ga oni uhitili.

Zanimljivo i kako je Kalinić imao hrvatsku putovnicu na ime osobe koja nikada nije tražila putnu ispravu u našoj zemlji, što znači da je morao imati informaciju na koje ime da putovnicu krivotvori. Kriminalci su bar jednom prešli granicu sa Slovenijom. Zanimljivo je i kako je i Legija imao krivotvorenu hrvatsku putovnicu. 

Glasnogovornik hrvatskog MUP-a Krunoslav Borovec kazao je kako policija istražuje kako su oni došli do putovnica. Srpska policija je hrvatskoj još u travnju dala informacije kako se Simović i Kalinić nalaze u našoj zemlji. "Zbog promjene izgleda mislim da bi i njihovi roditelji pitali jesu li to naši sinovi", kazao je Borovec na pitanje kako to da ih ranije nisu pronašli. Anto Nobilo kaže kako su kriminalci s jedne i druge strane dobro povezani te su tako Kalinić i Simović mogli mirno živjeti u Zagrebu. Borovec kaže kako su kriminalci u Zagrebu financirani iz Srbije.

Pročitajte više