Žena iz Srbije o profesoru kojeg je Boras nagradio: Probao me namamiti u haustor

Foto: Pixsell

SKANDAL sa seksualnim uznemiravanjem studentica na zagrebačkom Sveučilištu, o čemu je upoznat bio i rektor Damir Boras, ide dalje.

Podsjetimo, premda je imao potpisanu izjavu nekadašnje studentice Filozofskog fakulteta da ju je jedan profesor nasilno poljubio i premda je za tu izjavu znao cijeli Odsjek na kojemu je dotični profesor zaposlen i usprkos njihovom protivljenju, rektor Boras je dotičnog profesora nagradio počasnim zvanjem profesora emeritusa.

U međuvremenu su se javile još tri studentice koje tog profesora optužuju za zlostavljanje, a sada se Telegramu javila i nekadašnja studentica iz Beograda. Kako kaže, i nju je napadao isti profesor, a njezina priča datira od prije 12 godina. Kaže da čitava intelektualna regija "točno zna tko je i kakav je on čovjek, ali svi desetljećima šute".

Borasovog profesora je, kako kaže, upoznala početkom 2000-ih na ljetnoj školi na Paliću, naselju desetak kilometara udaljenom od Subotice. On je na seminaru bio predavač.

Pokušao je namamiti u haustor

Jedne večeri polaznici seminara trebali su ići u Suboticu. Profesor joj je, kako kaže, predložio da zajedno odu taksijem do grada. Sjela je s njim u taksi, a kada su stigli do centra, gdje nije bilo nikoga od polaznika, odveo ju je do nekog haustora pod izlikom da idu u obližnji kafić "gdje se nalaze ostali sa seminara".

“Nagnuo se prema meni i rekao mi, toga se odlično i sada sjećam: kolegice, znate kako su ovakvi haustori interesantna arhitektonsko umjetnička mjesta, a vjerojatno iza postoji i neka veoma lijepa zgrada, hajde da pogledamo zajedno. U trenutku sam se trgnula i energično i bijesno se udaljila od njega. Rekla sam mu da istog momenta idem taksijem nazad na Palić i da mu ne padne na pamet približiti mi se ni milimetra više”, govori studentica.

Kako kaže, odmah je otišla, a svoju je priču nekoliko mjeseci kasnije ispričala direktorici organizacije koja je organizirala seminar.

“Njen šok i bijes bili su neopisivi. Bila je očajna što joj nisam odmah sve ispričala kada se to i dogodilo, ali ja nisam imala svijest o tome da to trebam učiniti jer sam situaciju riješila sama”, kaže.

Ta organizacija profesora više nije zvala da bude predavač.

Pročitajte više