Žena iz Zagreba spašena s litice na Veležu ima 62 godine, izvan je životne opasnosti

PLANINARKA iz Zagreba koja je satima visjela na litici na Veležu prije nego je spašena ima 62 godine i hospitalizirana je u bolnici Dr.Safet Mujić na Odjelu kirurgije.

Ona je, potvrđeno je Avazu, zadovoljavajućeg općeg stanja, stabilno i izvan životne opasnosti. "Pacijentica je zadobila ozljede grudnog koša, bez gubitka krvi", rečeno im je, a iste informacije su potvrdili i iz Operativnog centra CZ HNK.

Kako podsjeća Avaz, Civilnoj zaštiti je jučer u 14 sati iz GSS-a Mostar prijavljeno da je na planini Velež, lokalitet Botin, uz samu entitetsku granicu s RS-om, ozlijeđena planinarka iz Republike Hrvatske koja ima ozljede desne ruke, hematom na desnoj nozi i jake bolove u prsima.

Akciju spašavanja su nastavile ekipe GSS iz Mostara i Jablanice, a helikopter iz Javnog servisa RS-a je bio stacioniran u Nevesinju za potrebe prevoženja unesrećene.

Indexu je jutros GSS Mostar potvrdio da je žena spašena te da je akcija spašavanja završila oko 4.30. U 06:15 Nadin Kevelj iz GSS-a Mostar, izjavio je BiH medijima da je ozlijeđena planinarka uspješno spuštena sa stijene, a zatim transportirana do mjesta gdje ju je preuzeo helikopter EUFOR-a koji ju je prebacio u bolnicu.

U međuvremenu se oglasio i mostarski GSS.

"Spasioci Gorske službe spašavanja uspjeli su su spustiti ozlijeđenu u podnožje litice oko 01:20h , a akcija spašavanja je okončana u 04:30h.

Ozlijeđenu ženu helikopter EUFOR-a je transportirao u bolnicu dr. Safet Mujić u Mostaru, gdje je primljena na daljnju obradu.

U akciji spašavanja osim članova naše stanice i GSS Mostar, koji su rukovodili akcijom, sudjelovali su i članovi ostalih GSS stanica, njih oko 80", piše mostarski GSS.

 

Oglasio se i EUFOR

Kako je priopćeno, prenosi Klix, EUFOR je sinoć u 20 sati primio hitan poziv iz Ureda ministra obrane BiH sa zahtjevom za sanitetsku evakuaciju helikopterom.

"U području istočno od Mostara na planini Velež, planinarka je povrijeđena nakon što je pala na planinarskoj stazi Via Ferrata. EUFOR 'Althea' je odmah poslao spasilački helikopter s medicinskim osobljem iz sastava EUFOR-a, kako bi pružili podršku većem broju jedinica gorske službe spašavanja koje su već djelovale na licu mjesta. Situacija na lokaciji bila je teška zbog ozljeda koje je planinarka pretrpjela i opasne lokacije za helikopter u blizini litice", priopćili su.

Nakon što su pripadnici gorske službe spašavanja spustili ozlijeđenu na nižu i lakše dostupnu lokaciju i nakon što je posada helikoptera izvršila nekoliko naleta, operacija spašavanja vitlom uspješno je provedena.

"Bliska suradnja između jedinica gorske službe spašavanja na licu mjesta i posade helikoptera EUFOR-a bila je ključna za uspješnu operaciju sanitetske evakuacije helikopterom. Nakon što joj je pružena prva pomoć, povrijeđena osoba je helikopterom prevezena u bolnicu Dr. Safet Mujić u Mostaru", dodali su iz EUFOR-a.

Prema ranijim izvještajima GSS-a, u akciji spašavanja sudjelovalo je 80-ak spasilaca iz Mostara i Sarajeva te Civilne zaštite HNK, prenosi Klix.

Pročitajte više