Žena u Danskoj zbog pokrivenog lica dobila kaznu od skoro tisuću kuna

Ilustracija: 123rf

28-GODIŠNJA žena koja je nosila nikab u javnosti, ovog petka u Danskoj je postala prva žena kažnjena zbog kršenja novog zakona kojim se zabranjuje pokrivanje cijelog lica na javnim mjestima, javlja The Guardian.

Jedna žena je fizički napala drugu zbog nošenja nikaba

Policija je pozvana u trgovački centar u Horsholmu, sjeverno od Kopenhagena, nakon što se sukobila s drugom ženom koja joj je pokušala istrgnuti nikab, rekao je policijski službenik David Borchersen za novinsku agenciju Ritzau.

Kažnjena s 900 kuna, a obje optužene za narušavanje javnog reda i mira

“Tijekom borbe, nikab joj je pao, no dok smo mi došli, vratila ga je na sebe”, izjavio je Borchersen.
Policija je fotografirala ženu koja je nosila nikab te uzela sigurnosne snimke iz trgovačkog centra na kojima je zabilježen sukob.

Ženi je rečeno da će biti kažnjena s 1000 kruna te da ukoliko ne skine veo, mora napustiti javni prostor.
Policijski službenik Borchersen je izjavio kako je odlučila otići. Obje su žene optužene za narušavanje javnog reda i mira, javlja The Copenhagen Post.

Zabrana se odnosi i na druga pokrivala - lažne brade, maske i skijaške kape

Od prvog kolovoza nošenje burke, koja prekriva cijelo lice, ili nikaba, koji otkriva oči, u javnosti kažnjava se s 1000 kruna, a uzastopno ponavljanje istog prekršaja može donijeti kaznu do 10.000 kruna (9000 kuna)

Spomenuta zabrana odnosi se i na druga pokrivala, kao što su skijaške kape koje prekrivaju lice, maske i lažne brade.

Narušavanje prava žena ili bolja integracija

Udruge za ljudska prava smatraju da je riječ o kršenju prava žena, dok pristaše ovog zakona tvrde kako ta mjera pridonosi boljoj integraciji imigranata muslimanske vjeroispovijesti.

Uz Dansku, Belgija, Francuska, Njemačka i Austrija također su uvele zabrane velova koji prekrivaju cijelo lice ili pojedine dijelove. 

Pročitajte više