Žena uhićenog Kovačevića: Mog supruga je odvela služba za terorizam

Foto: Goran Stranzl/PIXSELL

OD JUTRA diljem zemlje policija je u akciji privođenja osoba koje sumnjiči da su javno poticale na terorizam.

Mnogi od njih imaju veze i s prosvjedima protiv covid-potvrda, a neki su otprije poznati policiji.

Poruke, objave, statusi i prijenosi na mrežama, transparenti, pokliči, postrojavanje crnokošuljaša. Policija više osoba smatra odgovornima za sve što se događalo prije, za vrijeme i poslije velikog zagrebačkog prosvjeda, ali ostalih prosvjeda diljem Hrvatske.

Policijski službenici Uprave kriminalističke policije u suradnji s nadležnim Županijskim državnim odvjetništvom u Zagrebu na području 5 policijskih uprava provode kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Javno poticanje na terorizam.

"Imaju nalog za pretres kuće, uzeli su mu informatičku opremu"

Jedan od osumnjičenih je iz Gospića. Policija je na njegova vrata pokucala u ranu zoru. Tamo je bio i Krešimir Berković. Neposredni razlog odvođenja je, kaže, prijenos jedne tribine u Splitu.

Krešimir Berković kazao je kako mu je policija rekla da imaju nalog Županijskog suda u Zagrebu za pretres kuće zbog sumnje na poticanje terorizma, kao i da se sumnja kako u kući ima oružje, bombe i razne naprave.

Kako je kazao su izuzeli "Denisovu informatičku opremu, dva mobitela koja koristi i tri mobitela koja ne koristi i laptop", kazao je za Dnevnik Nove TV.

"Njih sedam, osam je došlo iz krim-policije i izvršilo pretres"

U isto vrijeme tekle su akcije u Zadru i Šibeniku. Privedena su dva muškarca.

Jedan je već optužen za organizaciju prosvjeda u Zagrebu, a drugi je govorio na prekjučerašnjem prosvjedu na Poljani, a ranije je lancima zaključao vrata gradske uprave. Davor Živković iz Šibenika posvjedočio je kako je osumnjičenome u kuću "došla krim-policija, njih 7-8, i rekla da će izvršiti pretres."

Sve je, kako je naglasio, proteklo u najboljem redu i miru.

"Supruga mi je danas policija odvela na ispitivanje"

U Zagrebu su priveli Natka Kovačevića, a njegova supruga Silvana na Facebooku je napisala da su joj supruga odveli na ispitivanje.

Kovačević je poznat javnosti i policiji otkada je 2012. uoči referenduma za ulazak u EU skidao zastavu EU na Trgu bana Jelačića.

"Danas je policija prema nalogu Kriminalističke policije, služba za terorizam, mog supruga odvela na ispitivanje, o daljnjim događajima ću vas izvještavati", stoji u objavi na društvenim mrežama.

Pročitajte više