ŽENE NE VJERUJU MUŠKIM IZGOVORIMA ZA LOŠE REZULTATE

Žene uopće ne vjeruju lošim muškim isprikama za neuspjeh, pokazalo je istraživanje objavljeno u stručnom časopisu Journal of Personality and Social Psychology.

Psiholog Edward Hirt sa sveučilišta Indiana deset je godina istraživao problem ponašanja osoba koje same traže ili izmišljaju zapreke koje će im onemogućiti dobre rezultate.

Istraživanje provedeno na nekoliko stotina ispitanika bilo je usmjereno na razlike među spolovima u percepciji takvog ponašanja.

´Pokazalo se da žene ne toleriraju takvo ponašanje ni kod muškaraca ni kod žena. One ne samo da su sumnjičavije prema ljudima koji ne ulažu dovoljan trud ili neprestano griješe, nego će ih prije nego muškarci okarakterizirati kao lijene i nemotivirane ili kao osobe kojima nedostaje samokontrole´, kazao je Hirt.

On misli da ti rezultati odražavaju temeljne razlike u sustavima vrijednosti muškaraca i žena. Muškarci mnogo rjeđe optužuju druge osobe da same stvaraju prepreke kako ne bi uspjele, dok žene, kaže Hirt, nemaju previše poštovanja prema osobama kojima nedostaje motivacija i koje ne pružaju sve od sebe u važnim situacijama.

´Možda su razlike među spolovima koje smo mi opazili samo još jedna manifestacija većih razlika u osobnosti muškaraca i žena´, zaključio je Hirt dodajući kako je cilj istraživanja bio bolje upoznati izvore razlika među spolovima.

Pročitajte više