Američki znanstvenici iznenađeni, ne znaju zašto se žene cijepe više nego muškarci

Foto: EPA

HOLLY ELGISON i Len Schillaci supružnici su koji različito gledaju na cijepljenje protiv koronavirusa i u tome nisu usamljeni. "Oduvijek sam se namjeravala cijepiti", kaže Elgison, revizorica zdravstvenog osiguranja u Valricu u američkoj saveznoj državi Floridi. Njen suprug, koji radi u osiguravajućoj kući, kaže da će preskočiti cjepivo: "Da budem iskren, mislim da je najgore od covida-19 već prošlo. Meni je dobro i ovako", piše The New York Times.

Dok administracija američkog predsjednika Joea Bidena želi do ljeta imunizirati 80 posto odraslih Amerikanaca, ustrajna nevoljkost muškaraca da prime cjepivo mogla bi spriječiti postizanje tog cilja. Žene se cijepe daleko većom stopom, za oko 10 postotnih bodova, od muškaraca iako je statistička podjela između muškaraca i žena otprilike jednaka u ukupnoj populaciji SAD-a. Taj je trend zabrinjavajući za mnoge, pogotovo kad se uzme u obzir da je u posljednje vrijeme stopa cijepljenja malo opala.

Muškarci češće umiru od korone

Razlozi za ovakvu razliku između spolova u SAD-u su brojni, što odražava ulogu žena u određenim zanimanjima koja su imala prednost u cijepljenju, političke i kulturološke razlike i tradicionalne obrasce da žene općenito prihvaćaju preventivnu skrb češće od muškaraca. Ove razlike održale su se unatoč tome što je stopa smrtnosti od covida-19 širom svijeta kod muškaraca 2.4 puta veća nego kod žena. Podjela pojašnjava nesrazmjernu ulogu žena u brizi za druge u američkom društvu.

"Ovo bi moglo biti važno za lokalizirani kolektivni imunitet. Iako se većina stručnjaka brine o razlikama na temelju rase, političke stranke, religije i zanimanja, nisam čula za bilo kakve konkretne inicijative usmjerene na muškarce", rekla je Alison Buttenheim, izvanredna profesorica sestrinstva na Sveučilištu Pennsylvania.

U okrugu Los Angeles, gdje je 44 posto žena starijih od 16 godina dobilo prvu dozu cjepiva u usporedbi s 30 posto muškaraca, dužnosnici se trude smisliti kako pridobiti muškarce na cijepljenje.

Kreću u ciljano obraćanje muškarcima

"Jako smo zabrinuti zbog toga i planiramo krenuti u ciljano obraćanje muškarcima", rekao je dr. Paul Simon, glavni znanstveni dužnosnik u Odjelu za javno zdravstvo okruga Los Angeles, koji je rekao da su razlike posebno zabrinjavajuće među Afroamerikancima i Latinoamerikancima.

Samo je 19 posto crnih muškaraca u okrugu Los Angeles i 17 posto latino muškaraca primilo barem jednu dozu cjepiva, u usporedbi s 35 posto Azijaca i 32 posto bijelaca.

"Ne razumijemo u potpunosti zašto se ovo događa. Jedna od naših strategija bit će podsjetiti da cjepivo nije važno samo za vas već je ono i sredstvo zaštite ostalih u vašoj obitelji", rekao je dr. Simon.

Razlike u stopi cijepljenja prema spolu mogle bi se uvelike objasniti demografskim podacima. Amerikanci stariji od 70 godina dobili su prve doze, a žene imaju veći udio u toj dobnoj skupini. U mnogim su saveznim državama zdravstveni radnici i učitelji također dobili prednost u cijepljenju, a žene čine tri četvrtine zdravstvenih radnika s punim radnim vremenom. Više od 75 posto javnih učitelja u Sjedinjenim Američkim Državama su žene.

Razlike pokazuju kako žene obavljaju plaćeni i neplaćeni rad. Na primjer, žene su izgubile većinu radnih mjesta u prehrambenim uslugama, maloprodaji, zdravstvu i državnim poslovima. Teret online nastave i brige o roditeljima i bolesnoj rodbini većinom je pao na žene i majke. Sve ovo možda je povećalo motivaciju za cijepljenje na dva načina: žene žele zaštititi ostatak svoje obitelji i očajnički se žele vratiti na tržište rada. Zapravo, baš kao što su žene prošle godine većinom ostajale bez posla, one sada predvode ekonomski oporavak. Otprilike pola milijuna žena zaposlilo se u ožujku, dijelom i zato što je redovna nastava nastavljena u većem dijelu SAD-a.

"Osim što su žene nesrazmjerno zastupljene u nekoliko temeljnih zanimanja, one su nesrazmjerno zastupljene i kao neplaćene njegovateljice za starije odrasle osobe u svojim obiteljima i zajednicama, a to također može biti dodatni motiv za cijepljenje", rekla je Pilar Gonalons-Pons, docentica sociologije na Sveučilištu Pennsylvania.

Žene češće idu kod liječnika

Na mnogo načina obrasci cijepljenja odražavaju dugogodišnje razlike u spolovima kada je u pitanju preventivna zdravstvena zaštita. Žene češće odlaze na godišnji liječnički pregled, a kod njih je i vjerojatnije da će prihvatiti preventivnu skrb. Muškarci imaju veću sklonost ponašanju koje šteti njihovu zdravlju, poput alkoholizma, pušenja i zloporabe droga, a imaju i veću tjelesnu težinu. Muškarci rjeđe posjećuju liječnike, rjeđe traže hitnu pomoć u krizama i osnovnu stomatološku njegu. Cjepiva nisu iznimka.

Povijesno gledano, cijepljenje protiv gripe puno je češće među ženama, oko 63 posto u odnosu na 53 posto muškaraca, iako se taj jaz smanjuje kod Amerikanaca starijih od 75 godina.

"Cjepivo protiv koronavirusa najnoviji je izraz već ustanovljenog rodnog jaza kojem već dugo svjedočimo u preventivnoj zdravstvenoj zaštiti", rekla je za The New York Times Lindsey Leininger, istraživačica zdravstvene politike i klinička profesorica na Tuck School of Business pri Dartmouth Collegeu.

Stručnjaci kažu da čak i u kontekstu opće zdravstvene njege muškaraca možda postoje neki čimbenici koji su specifični i sprječavaju da više muškaraca prihvati cjepivo. Budući da je sustav prijave bio nezgrapan i zbunjujući, muškarci su možda imali manje strpljenja u navigaciji online sustavom. Ženama je možda to bilo lakše jer imaju tendenciju više zdravstvenih informacija pronalaziti na internetu.

"Moramo otkriti jesu li razlike u cijepljenju posljedica pristupa sustavu i imaju li muškarci veće poteškoće u zakazivanju termina za cijepljenje", rekao je dr. Simon iz Los Angelesa.

"Muškarci možda imaju osjećaj nadmoći"

Što se tiče koronavirusa, koji je bio predmet mnogih dezinformacija, evoluirajućih medicinskih savjeta i politizacije, možda postoji i druga dinamika.

"Neki muškarci imaju osjećaj da nisu nužno osjetljivi. Preživljavaju sve ovo već više od godinu dana i imaju osjećaj nadmoći", objasnio je dr. Simon za The New York Times.

Stručnjaci za javno zdravstvo već dugo su zabrinuti zbog mačo-učinka, koji sprječava muškarce u traženju svih vrsta zdravstvene zaštite, i strahuju da bi se to moglo pogoršati i kod cijepljenja. Čak 40 posto američkih marinaca odbilo je cjepivo.

"Ovo je izbjegavanje povezano s idealima muškosti, s time da muškarci moraju biti snažni, nepobjedivi i da ne traže pomoć. Drugim riječima, ti kulturološki ideali tjeraju muškarce da izbjegavaju važnu zdravstvenu zaštitu kako bi se ponašali muški. Sad kad je cjepivo dostupno svima, bit će zanimljivo promatrati razlike u prihvaćanju cjepiva kod muškaraca i žena jer će one vjerojatnije odražavati socijalne i kulturološke ideje o spolu i zdravlju, poput ideje da 'pravim muškarcima' nije potrebna preventivna zdravstvena zaštita", rekla je Kristen W. Springer, izvanredna profesorica na Odjelu za sociologiju Sveučilišta Rutgers u New Jerseyju.

Moguće je da postoje i političke poveznice. Veća je vjerojatnost da će žene glasati za demokrate, a ankete pokazuju da su republikanci u cijeloj zemlji daleko rjeđe prihvaćali cjepivo od demokrata.

Koga će muškarci onda slušati? Čini se da to neće biti njihove supruge, prijateljice ili liječnice. U svojoj nedavnoj studiji Leah Witus i Erik Larson, profesori na Macalester Collegeu u Saint Paulu u Minnesoti, gledali su videozapise s identičnim podacima o cjepivu s muškarcima i ženama kao pripovjedačima. Među 1184 Amerikanaca na većinu je pozitivno utjecao muški pripovjedač, dok je pripovjedačica izazivala bitno slabiju reakciju.

"Verzija videozapisa u kojem su govorili muškarci povećala je sklonost cijepljenju kod gledatelja, dok su pripovjedačice izazivale miješane asocijacije. Kod nekih gledatelja, koji su se identificirali kao konzervativni, zapravo su smanjile namjeru cijepljenja", rekla je Witus za NY Times.

Ovo bi moglo značiti pobjedu za Schillacija s početka priče, dok se on i njegova supruga suptilno bore za utjecaj na odluku o cijepljenju svog 20-godišnjeg sina. Schillaci dijeli svoje stavove sa svojim sinom, kojeg majka nagovara na cijepljenje.

"Muškarci će imati koristi od veće procijepljenosti žena"

"Radije bih da se cijepi i nadam se da će to razmotriti", rekla je Elgison, čija odluka o vlastitom cijepljenju ipak može koristiti njenom sinu, čak i ako on odbije cjepivo.

Kao što se često događa u životu, manjkavosti muškaraca pokrit će žene. "S obzirom na to da većina ljudi živi u mješovitom spolnom okruženju, muškarci će imati koristi od veće procijepljenosti žena", rekla je Buttenheim.

Holly Elgison vjeruje da ima adut kojim će djelovati na svoga sina: "Voljela bih da se moj sin cijepi kako bismo mogli zajedno putovati. Rekla sam mu i da bi cijepljenjem mogao zaštititi svoga oca."

Pročitajte više