Ženke koala dobivat će kontracepciju

ŽENKE koala u australskoj će državi Viktoriji početi dobivati kontracepciju, jer će ih uskoro biti previše i neće imati što jesti.

Uprava nacionalnih parkova u Viktoriji odlučila je ženkama koala ubrizgati pod kožu sitne cjevčice koje sadrže iste hormone kao i kontracepcijska pilula. Takav će postupak primijeniti na oko 3.000 divljih koala u nacionalnom parku Mount Eccles, koji se nalazi 300 km jugozapadno od Melbournea.

Voditeljica za istraživanje Sally Troy rekla je da populacija koala mora biti pod kontrolom jer je njihova glavna hrana u nacionalnom parku Mount Eccles blizu uništenja.

"Šuma se stalno smanjuje, a životinje samo jedu i razmnožavaju se", rekla je Troy.

"Zabrinuti smo jer postoji visok stupanj rizika da se dogodi populacijski slom u sljedećih pet godina... drveće umire i tisuće kolala umirat će od gladi", rekla je Troy.

"Zaključili smo kako premještaj i kirurška sterilizacija nisu tako uspješni, stoga smo se okrenuli humanijoj, širokoj skali opcija, od kojih je osnovna dati im pilulu.

Troy je rekla da su kontracepcijski implantati, koji mogu biti ubrizgani na licu mjesta bez uporabe bilo kakvog anestetika a djeluju pet godina, prethodno bili upotrijebljeni u zoološkim vrtovima na klokanima i drugim tobolčarima - ali nikad na divljim životinjama.

Koale mogu živjeti oko 18 godina i imati između osam i jedanaest potomaka tijekom svog životnog vijeka. Općenito se počinju razmnožavati u dobi od dvije godine.

Prema podacima australske fondacije za brigu o koalama, u toj zemlji živi oko 100.000 primjeraka.

Sally Troy je rekla da će nacionalni parkovi u Viktoriji projekt hvatanja koala i ubrizgavanja kontraceptivnih cjevčica započeti potkraj sljedeće godine, a trebao bi biti obavljen za dvije godine.



Pročitajte više