Ženska mreža želi sudjelovati u zagrebačkoj vlasti

ŽENSKA mreža Hrvatske uputila je u srijedu navečer popis od petnaestak zahtjeva političarima koji će nakon lokalnih izbora voditi politiku Grada Zagreba.

Na prvo mjesto Ženska mreža stavlja pravo na paritetnu zastupljenost u svim tijelima odlučivanja lokalne uprave i samouprave kao jedno je od temeljnih ženskih ljudskih prava.

U apelu se traže osnivanje gradskog ureda za ravnopravnost spolova i osnivanje županijskog povjerenstva za rodnu ravnopravnost.

Također, traži se rodna analiza i transparentnost proračuna Grada Zagreba i Zagrebačke županije te sudjelovanje predstavnica nevladinih organizacija u svim tijelima i radnim skupinama koje donose odluke važne za žene.

Žene traže ostvarivanje posebnih i djelotvornih programa za žene žrtve nasilja, izgradnju dodatnih jaslica, vrtića i škola, te rodno osjetljivih obrazovnih programa.

Navodi se i niz zahtjeva okrenut besplatnim savjetovalištima za reproduktivno zdravlje, dostupnost kontracepcijskih sredstava, dostupnost pobačaja u svim gradskim bolnicama te besplatno i anonimno testiranje na HIV i druge spolno prenosive bolesti.

Ženska mreža Hrvatske okuplja više organizacija, grupe i inicijative "koje su prepoznale da su žene diskriminirane te ekonomski, politički i statusno marginalizirane".

Pročitajte više