Ženska posada aviona sletjela u zemlju gdje žene ne smiju voziti ni auto

Foto: Gulliver Getty

PRVA potpuno ženska posada aviona Royal Brunei Airlinesa, preletjela je iz Bruneja u Saudijsku Arabiju.

Iako je ovo bila prekretnica već za tvrtku, pilotska posada je sletjela u zemlju u kojoj ženama još uvijek nije dopušteno voziti automobil, javlja Independent.

Kako bi obilježili Dan Bruneja koji slavi neovisnost države, kapetanica Sharifah Czarena Surainy Syed Hashim, prva časnice Nadiah Pg Khashiem i Sariana Nordin su odletjele Boeingom 787 Dreamlinerom u ovu bliskoistočnu zemlju.

Veliko postignuće

Tri godine nakon što je kapetanica Czarena postala prva pilotkinja u jugoistočnoj Aziji.

"Ljudi inače vide pilote kao zanimanje u kojemu dominiraju muškarci", rekla je 2012. za Brunei Times.

"Kao brunejska žena, ovo je stvarno veliko postignuće. Ovo stvarno pokazuje mlađoj generaciji i posebno ženama kako, ako sanjaju o nečemu, to mogu i postići.", rekla je nakon što je položila trening za pilote.

Royal Brunei Airlines se posvetio povećanju broja žena u industriji te nudi programe za pripravnike inženjere ženama i muškarcima.

Međutim, važno je napomenuti da je ovo putovanje također prekretnica zato što su sletjeli upravo u zemlju u kojoj se žene suočavaju s velikim ograničenjima. Iako nema službenog zakona koji bi, u Saudijskoj Arabiji, ženama zabranio da voze, to je pravilo ipak na snazi jer ga je nametnula konzervativna muslimanska struja.

Pročitajte više