Žena se zaljubila u lažnog vojnika. Poslala mu 800.000 kuna, prevarena je

Foto: Shutterstock

CRIKVENIČKA policija provela je kriminalističko istraživanje nad 60-godišnjakinjom zbog sumnje u počinjenje četiri kaznena djela prevare. Naime, osumnjičena je tijekom 2018. godine do listopada 2022. posudila novac od četvero ljudi i nije ga vratila.

Žena je slučaj prijavila policiji još u siječnju 2019. te je utvrđeno da je bila žrtva računalne prevare. Rekla je da preko jedne društvene mreže u srpnju 2018. upoznala muškarca koji joj se predstavio kao američki časnik i s njim je ostvarila virtualnu ljubavnu komunikaciju.

Dizala kredite

Tijekom te komunikacije nepoznati muškarac ju je obavijestio da će joj na kućnu adresu poslati paket velike vrijednosti, u kojem se, između ostalog, nalazi i nakit kao poklon za nju te ju je zamolio da pričuva paket. Žena je uskoro primila poruku s nepoznate e-mail adrese da se paket nalazi na talijanskoj granici te da mora platiti određeni novčani iznos kako bi joj stigao adresu.

Nakon što je uplatila novac, uskoro je dobila nekoliko sličnih poruka te je od rujna do prosinca 2018. na račune više osoba u inozemstvu radi plaćanja raznih troškova paketa (poreza, dostave, ležarine i dr.) uplatila oko 800.000 kuna. S obzirom na to da nije primila najavljeni paket, shvatila je da je prevarena te je događaj prijavila policiji.

Ispalo je da je osumnjičena podigla kredit kako bi mogla otplatiti sve te troškove paketa. Dalje je kriminalističkim istraživanjem utvrđeno da je tijekom 2018. godine pa do listopada 2022. godine ona sama prevarila četiri osobe u dobi od 62, 63 i 64 godine, od kojih je posudila novac koji nije vratila. Posuđenim je novcem plaćala troškove paketa ili vraćala kredit. Svoje je žrtve na kraju oštetila za oko 930.000 kuna.

Pročitajte više