Žepić: Ovakva Bosna i Hercegovina nije samoodrživa

DRŽAVA Bosna i Hercegovina, ovakva kako je sada ustrojena, nije samoodrživa jer svojom državnom vlašću nije u stanju osigurati jedinstvo zemlje i njezin miran put u budućnost, piše u zborniku mostarskoga ogranka Matice hrvatske "Pitanje iz Mostara" profesor s mostarskoga Pravnog fakulteta Božo Žepić.

Žepić je član petnaesteročlana povjerenstva sarajevskoga nevladina Centra za sigurnosne studije koji ima zadaću do kraja godine pripremiti novi tekst Ustava BiH.

Bosna i Hercegovina postoji samo zahvaljujući ulozi međunarodne zajednice i vojnoj sili kojom ona ovdje raspolaže, piše Žepić u tekstu "Neki ustavnopravni politološki aspekti troentitetske varijante ustroja BiH" i dodaje kako bi nakon povlačenja strane vojne sile u sadašnjim uvjetima vrlo brzo bio blokiran rad parlamenta i drugih institucija političkoga sustava.

"Država koja nije u stanju sama osigurati svoju cjelovitost i nije država u pravom smislu riječi", napominje Žepić i dodaje kako bi BiH mogla postati stabilnom i samoodrživom višenacionalnom zajednicom tek ako bi postala državom s tri entiteta i tri narodna identiteta.

Bošnjaci-Muslimani bi u troentitetskoj BiH dobili vlastitu republiku, a time entitet i identitet, konstitutivnost, jednakopravnost i sve oblike državnog, građanskog, nacionalnog i teritorijalnog suvereniteta koji sada objektivno nemaju jer ga dijele s Hrvatima, ističe Žepić i dodaje kako bi doduše izgubili iluziju o temeljnom narodu kao i to da mogu od sadašnje tri nacije napraviti jednu novu bosansku naciju s tri vjere.

Hrvati bi troentitetskim ustrojem BiH dobili i tako što bi u jednom dijelu hrvatskog naroda nestale iluzije o izvanjskoj podjeli BiH i stvaranju velike Hrvatske na njezin račun, naglašava Žepić i dodaje kako bi također izgubili iluziju o koristi i potrebi konfederalnoga odnosa između Federacije BiH i Republike Hrvatske.

U tako ustrojenoj BiH, Srbi bi dobili stabilnu i prometno povezanu Republiku Srpsku, piše Žepić i dodaje kako bi pak "izgubili iluziju podjele BiH i priključenja matičnoj državi te iluziju stvaranja velike Srbije na račun BiH".

Međunarodna zajednica dobila bi vjerodostojnost za sve dosadašnje propuste u BiH, koju je priznala, a zatim prepustila na milost i nemilost agresoru, piše Žepić i dodaje kako bi time riješila i jedan od izvora nestabilnosti koji ugrožava europski i svjetski mir.

Svi bi dobili BiH kao stabilnu državu riješenoga nacionalnog pitanja, koja bi ujedno postala samoodrživom zajednicom naroda, napominje Žepić.

U zborniku "Pitanje iz Mostara" (302 str.) objavljene su rasprave s okruglih stolova mostarske Matice hrvatske "Može li Daytonska BiH imati tri identiteta bez tri entiteta", "Hrvati u BiH - Što i kako dalje" i "Hrvatski jezik u BiH - danas i sutra".

Zbornik su priredili Ivan Sivrić i Jago Musa, a objavljen je u nakladi Matice hrvatske iz Mostara.

Pročitajte više