ZET-ovci ipak nisu prvi: Australski kontrolori lani tražili pištolje pa postali predmet sprdnje

Screenshot: YouTube

IDEJA o tome da ZET-ovi kontrolori dobiju ovlasti kojima će imati pravo nositi vatreno oružje, a koja je potekla od strane Udruge sindikata i vozača prometnih radnika Hrvatske, naišla je na sveopće ruganje javnosti. Prijedlog ovog sindikata nitko nije ozbiljno shvatio,a čak su se i u ZET-u ogradili od ove ideje nazvavši je iracionalnom.

Međutim, nevjerojatna ideja da kontrolori karata u gradskom prijevozu nose oružje ipak nije originalna. U proljeće 2014. godine jedna od glavnih tema u Australiji, odnosno u Melbourneu, bila je upravo ideja da se kontrolore u javnom prijevozu opremi pištoljima. Baš kao i u Hrvatskoj posljednjih dana, takva ideja naišla je koliko na zgražanje toliko i na ruganje šokirane javnosti.

Na ideju su došli nakon što su vlasti najavile da će novim zakonom biti dopušteno da se kazne za nelegalni prijevoz naplaćuju na licu mjestu što je zabrinulo brojne kontrolore koji su predložili da u tom slučaju imaju sa sobom oružje i sprej jer će biti laka meta lopovima ukoliko nezaštićeni budu nosili novac u torbi.

Takav prijedlog naišao je na osudu javnosti, a čak je i tadašnji premijer države Victoria Denis Natphin takvu ideju nazvao besmislenom glupošću.

Pročitajte više