Zgradu na Manhattanu srušio da napakosti supruzi?

JUČERAŠNJA eksplozija koja je potresla jednu od najelitnijih četvrti Manhattana, srušila cijelu jednu zgradu te američku i svjetsku javnost uznemirila podsjećanjem na 11. rujan, po svemu sudeći, nije se dogodila slučajno, ali povod za to je bio daleko prozaičniji od međunarodnog terorizma.

Naime, sve je više podataka koji ukazuju kako je eksploziju te požar, u kojima je ozlijeđeno 15 ljudi, uključujući 10 vatrogasaca, uzrokovao 66-godišnji dr. Nicholas Bartha, liječnik čija se ordinacija nalazi u srušenoj zgradi, te koga su vatrogasci uspjeli iskopati ispod ruševina. Teško ozlijeđeni i opečeni Bartha se trenutno nalazi u bolnici gdje se liječnici bore za njegov život.

Nicholas Scorpetta, načelnik njujorških vatrogasaca, izjavio je kako je uzrok eksplozije najvjerojatnije u istjecanju plina. Danas se, pak, sve više govori kako plin nije pušten slučajno, odnosno kako je eksploziju namjerno prouzročio sam Bartha.

Njujorški mediji su otkrili kako se Bartha godinama razvodio od svoje 64-godišnje supruge Cordule, te da je nedavno izgubio spor. Presudom je svojoj bivšoj supruzi prisiljen isplatiti 4 milijuna dolara.

Bartha je pak, bio vlasnik zgrade na Manhattanu, koja je procijenjena na 5 milijuna dolara. Sudskom presudom je određeno da se mora prodati na dražbi kako bi se namirila liječnikova bivša supruga.

Međutim, Bartha, po navodima Cordule u sudskim spisima, nije imao namjeru dozvoliti supruzi da uživa u onome što je liječnik smatrao krvavo stečenom imovinom. Po njenim riječima je bio odlučan da će prije "umrijeti u toj kući nego dozvoliti da se ona proda".

U ponedjeljak, dan prije eksplozije, Cordula je dobila e-mail u kojoj je bivši suprug rekao da će joj se život "uskoro sasvim promijeniti" te da "će umjesto uživanja u tuđem bogatstvu biti prisiljena kopati po pepelu i ruševinama".

Bartha je, inače, rodom iz Transilvanije, a suprugu, čije je djevojačko prezime Hahn, je upoznao dok je radila kao službenica nizozemskog konzulata u New Yorku. Cordula je zahtjev za razvod podnijela 2001. godine, a kao jedan od razloga je navodila to što joj je suprug po kući ostavlja objekte označene kukastim križem, što je za nju, kao osobu židovskog podrijetla koja je rođena u okupiranoj Nizozemskoj, predstavljalo zlostavljanje.

Sud je, inače, prihvatio Corduline tvrdnje o psihološkom zlostavljanju, ustvrdivši da joj je suprug zapriječio pristup zajedničkoj imovini dok je operirala rak dojke.

E-mail u kojoj Bartha govori o mogućnosti da umre u svojoj kući je, inače, poslano na niz adresa, uključujući i njujorškog guvernera Georgea Patakija. Poruka je prilično duga i u njoj Bartha, osim supruge, za svoje nedaće okrivljuje povijesne ličnosti kao što su predsjednik SAD Teddy Roosevelt, ali i proturatnu aktivisticu Cindy Sheehan.

Alan Winter, predsjednik zubarske tvrtke APW Dental and Imaging Services, tvrdi da je 30. svibnja premjestio ured iz zgrade u 62. ulici, jer više nije mogao trpiti Barthu i njegovu "razdražljivost".

D.A.

Pročitajte više