Zhao Ziyang se nalazi u bolnici u Pekingu

Bivši čelnik kineske komunističke stranke Zhao Ziyang (85) nalazi se na liječenju u bolnici u Pekingu a njegovo je zdravstveno stanje stabilno, kazala je u četvrtak njegova kćerka Wang Yannan.

Kineska vlada objavila je u utorak da je zdravstveno stanje bivšeg komunističkog čelnika Zhaoa Ziyanga - poznatog po tome što je popustljivost prema protagonistima prosvjeda na Tiananmenu 1989. godine platio smjenjivanjem s dužnosti i kućnim pritvorom - stabilno.

Zhao je zadnji put viđen u javnosti 19. svibnja 1989., kad je u suzama molio studente da napuste Trg Tiananmen, središte prosvjeda za demokratizacijom Kine. Tada ga je vodstvo optužilo za pokušaj cijepanja Partije i smijenilo s dužnosti glavnoga tajnika a na njegovo mjesto dovelo Jianga Zemina.

Agencija Reuters piše da bi smrt Zhao Ziyanga, koji je otada živio u kućnome pritvoru, mogla potaknuti skupove reformista, radnika te poljoprivrednika nezadovoljnih rastućom nezaposlenošću i sve jačim raslojavanjem kineskog društva.

Analitičari drže da Zhao, koji pati od srčanih tegoba, stvarno nema izgleda za povratak na političku scenu ali i da bi mogao biti sigurnosna prijetnja ili politički duh koji progoni još uvijek aktivne dužnosnike koji su bili umiješani u gušenje "Pekinškog proljeća" ili profitirali iz te operacije.

(Hina) xnab/xrtom ysd

Pročitajte više