Zlata Đurđević optužila Togonala: Niste mi rekli istinu, pristrano vodite emisiju

Screenshot: HRT

VEČERAS se na HRT-u u Otvorenom sučeljava troje od petero kandidata koji su se javili na javni poziv za šefa Vrhovnog suda: profesorica Zlata Đurđević, sutkinja Lana Petö Kujundžić i odvjetnik Šime Savić.

Zlata Đurđević, predstojnica Katedre za kazneno procesno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu, kaže da je reorganizacija sudstva dio njenog programa. Đurđević je kandidatkinja kojoj je podršku dao Zoran Milanović, a čijem izboru se protivi HDZ na čelu s Andrejom Plenkovićem. 

Đurđević: Nisam se protivila izručenju Perkovića i Mustača

"Vi u Otvorenom ste više puta ponovili da sam se protivila izručenju Perkovića i Mustača. Ja nisam u tom sudjelovala. Imala sam isto mišljenje kao i većina mojih kolega. O tome nisam nikad govorila", kaže. 

Kaže da se načelno protivila izručenju građana zbog djela koja su u zastari. "Moje stajalište se tiče isključivo zastare", kaže.

"Politika je napravila puno štete sudstvu. Nismo naučili da se suci moraju birati po stručnosti, a ne po nekim drugim, manipulativnim kriterijima", rekla je.

"Plenkovićeva izjava da me Milanović provukao kroz blato je jako nezgodna", kaže.

Petö Kujundžić: Vrhovni sud treba odlučivati o pravu, ne o činjenicama

Lana Petö Kujundžić, sutkinja Visokog kaznenog suda, kaže da se prijavila da cijeli postupak ne ispadne do kraja tužan i žalostan.

"Osjećala sam se loše kao sudac, nakon 35 godina staža, da ne mogu s radošću gledati taj sud. Ne mislim da oni mogu odlučivati o tome hoće li netko ostati u istražnom zatvoru ili neće, oni trebaju odlučivati o pravu, ne o činjenicama", kaže.

Predsjednik Vrhovnog suda može od nižih sudova tražiti da kontroliraju svoje sudove i donose disciplinske mjere, ali teško može iskorijeniti korupciju.

Odvjetnik Šime Savić kaže da pravosuđe nije korumpirano, ali da postoje suci koji jesu korumpirani i treba ih odstraniti iz sustava.

"Manji je dio sudaca koji su korumpurani i taj kukolj treba odstraniti iz sudstva. Ali mislim da je glavni problem koji muči građane stvarno pravo, vlasništvo, zemljišne knjige, obvezno pravo, ugovori, odštete, ovrhe jer su ti predmeti 80% na sudu. Glavni problem sudovanja je parnica", kazao je Savić. 

"Predsjednik je kao direktor, on organizira sud i utječe argumentima", kaže Savić. Jedna osoba ne može riješiti probleme, ali može zajedno s kolegama, tvrdi.

Derenčinović: Nedostaje samokritike unutar samog sustava

Profesor Davor Derenčinović s Pravnog fakulteta u Zagrebu koji se uključio u emisiju smatra da treba sputiti loptu na zemlju i ne govoriti emocijama već isključivot argumentima.

"Kada raspravljamo o pravosuđu čini mi se kao da razmatramo o dva odvojena sustava, ovisno o tome s koje strane dolazi razmatranje tog sustava. Dok u javnosti, ali i unutar samog pravosudnog sustava postoje kritički tonovi. Po tonovi koji dolaze iz pravosuđa, često puta možemo zaključiti da je stanje gotovo pa idealno. Ono što nije, pripisuje se percepciji - eto, nekoliko je loših sudaca, ali to su iznimke i ja se slažem. Ali problem je u percepciji koja je posljedica negativne medijske prezentacije, problem je u odvjetnicima koji otežu postupke, zakonodavcu koji donosi neprovedive ili teško provedive zakone. Rekao bih da nedostaje samokritike unutar samog sustava. Pravosuđe je danas iznimno zatvoren sustav koji odlučjuje sam o sebi", kazao je Derenčinović. 

"Naši suci po zakonu mogu biti neovisni, ali..."

"Zadnja poluga legitimiteta sudstva je predsjednik Vrhovnog suda. Sva vlast izlazi iz naroda, on ima pravo utjecati na vlast. Tri vlasti se moraju međusobno kontrolirati. Sudska vlast se toliko odvojila da nema nikakvu mogućnost kontrole, osim kroz predsjednika Vrhovnog suda. To je zadnje što je ostalo građanima da utječu na sudbenu vlast. Sve drugo je ukinuto", kaže Đurđević.

To je suprotno sustavu u drugim demokratskim državama, u kojima suce bira politika, tvrdi.

"To je zapravo demokracija. Ako ukinemo da predsjednik Vrhovnog suda i sabor zajednički biraju, Hrvatska više ne bi bila demokracija. Tada građani više ne bi imali utjecaja. U drugim državama sabor bira suce, ali to ne znači da su ovisni", kaže.

"Naši suci po zakonu mogu biti neovisni, ali jedno istraživanje koje sam provela o presudama, u koje su bili uključeni političari, pokazalo je da su drugostupanjski sudovi donosili odluke suprotne od europskih sudova", rekla je na pitanje jesu li hrvatski suci ovisni o političarima.

Petö Kujundžić kaže da je očekivala više kandidata za šefa Vrhovnog suda.

"Osjećam se kao na optuženičkoj klupi"

Na samom kraju emisije Đurđević je optužila voditelja Mislava Togonala za pristrano vođenje emisije.

"Ja se u emisiji osjećam kao na optuženičkoj klupi. Pitala sam vas tko će biti u emisiji, niste mi rekli istinu. Vi ste kao novinar trebali voditi računa o svojoj etici i govoriti istinu. Trebali ste voditi emisiju nepristrano i u skladu s etikom. Vaša prva zapovijed kao novinaru je da govorite istinu", rekla je Đurđević. 

"Vjerujem da je politika sazrela i da će izabrati najboljeg kandidata, koji ima integriteta i etičnosti", rekla je.

Togonal je pitao tko joj je u emisiji zasmetao.

"Vi, s neistinom koju ste rekli", odgovorila mu je.

Pročitajte više