ZLATNI MEDVJED IZBJEGLIČKOJ DRAMI ´IN THIS WORLD´

Film ´In this World´ britanskog redatelja Michaela Winterbottoma, priča o afganistanskim izbjeglicama, osvojio je u subotu najprestižniju nagradu Berlinskog filmskog festivala Zlatnog medvjeda za najbolji film, javljaju agencije.

Srebrnog medvjeda za režiju ovogodišnjeg 53. Berlinalea dobio je Francuz Patrice Chereau za film ´Son frere´, što je na novinskoj konferenciji na kojoj su objavljeni dobitnici popraćeno zvižducima. Chereau je 2001. dobio Zlatnog medvjeda za ´Intimite´.

Chereau je film opisao kao priču o ljepoti tijela i njegovoj degradaciji, ´tešku priču, agoniju, ali odabranu agoniju´, priču o bratskoj ljubavi i pomirbi.

Srebrnog medvjeda za najbolju glumicu podijelile su Meryl Streep, Julianne Moore i Nicole Kidman za uloge u filmu ´The Hours´ Britanca Stephena Daldryja.

Američki glumac Sam Rockwell dobitnik je Srebrnog medvjeda za najboljeg glumca u filmu ´Confessions of a Dangerous Mind´, koji je režirao poznati američki glumac i redatelj George Clooney.

Film ´Good Bye, Lenin´ Nijemca Wolfganga Beckera proglašen je najboljim europskim filmom i dobitnikom Plavog anđela.

Grand prix žirija dobio je film ´Adaptation´ Amerikanca Spikea Jonzea.

Počasnog Zlatnog medvjeda za životno djelo ovogodišnji je Berlinale ranije dodijelo francuskoj glumici Anouk Aimee (´Les Amants de Verone´, ´La dolce vita´, ´Huit et demi´, ´Lola´, ´Un homme et une femme´...).

Berlinale je prvi veliki filmski festival u godini i nakon Cannesa, zajedno s Venecijanskim filmskim festivalom, smatra se jednim od najvažnijih svjetskih filmskih festivala. Za osvajanje njegovih prestižnih nagrada ove su se godine natjecala 22 filma.

Prošle godine Zlatnog medvjeda za najbolji film podijelili su britansko-irski film ´Bloody Sunday´ i japanski animirani film ´Spirited Away´.

Pročitajte više