Jedan od najzloglasnijih Putinovih zapovjednika nađen mrtav. Šire se dvije priče

Foto: Profimedia

DMITRIJ Lisicki, zapovjednik ruskih padobranaca i jedan od Putinovih najzloglasnijih zapovjednika, pronađen je mrtav, javlja ukrajinska Pravda. Šire se dvije verzije priče o njegovoj smrti - jedna govori da se sam ubio, dok druga navodi da su ga ubile Oružane snage Ukrajine.

Bloger Jegor Guzenko, koji je služio pod zapovjedništvom Lisickog, izvijestio je o njegovoj smrti prije tri dana. Lisicki je bio zapovjednik 1. desantno-jurišne bojne 247. gardijske desantno-jurišne pukovnije ruske vojske. Bloger tvrdi da ga je likvidirala Ukrajina i da je to "osveta za Ilovajsk" - pokolj stotina ukrajinskih vojnika i dobrovoljaca u Donjeckoj oblasti 2014. koji je Lisicki nadgledao. "Pretrpio je teške gubitke lani kod Harkiva", tvrdi Butusov.

Kasnije su i ukrajinski mediji izvijestili da su Oružane snage Ukrajine ubile Lisickog.

Ruski mediji, pak, tvrde da si je Lisicki sam oduzeo život. Njegovo je tijelo navodno pronađeno s prostrjelnom ranom oko 10 sati 26. ožujka u njegovom stanu u Stavropolju u ulici Serova. Njegovi kolege tvrde da je Lisicki u posljednje vrijeme bio u depresiji i da je govorio o tome da će si oduzeti život, navodno "zbog pritužbi na njegove nezakonite radnje prema svom osoblju".

Smrt potpukovnika za portal Baza potvrdio je Aleksandr Tenkov, načelnik Blagodarnenskog okruga Stavropoljskog kraja, ne navodeći uzrok.

Lisicki je sudjelovao u gotovo svim ratovima koje je započela Rusija, posebno u Abhaziji, Dagestanu i Čečeniji. Također je zapovijedao bojnom taktičkom grupom 247. pukovnije, koja je 2014. napala postrojbe Oružanih snaga Ukrajine u Ilovajsku.

Pročitajte više

 

Pročitajte više