Zlostavljani Amerikanac tužio Papu i Vatikan

MUŠKARAC koji tvrdi da je žrtva svećenika pedofila podigao je tužbu protiv Pape i Vatikana.

Njegovi odvjetnici traže da Crkva objavi dokumente koje ima o slučajevima zlostavljanja u kojima su sudjelovali svećenici. Identitet navodne žrtve nije objavljen, a tvrdi kako ga je zlostavljao otac Lawrence Murphy. Taj je svećenik optužen da je zlostavljao oko 200 gluhe djece u saveznoj državi Milwaukee tijekom 20 godina.

Crkveno suđenje nikada nije završeno

Iz škole za gluhu djecu je maknut u drugu župu 1974. godine, a nikada nije odgovarao za svoja djela. Crkveno suđenje je pokrenuto nakon što je Vatikan dobio pismo njegova biskupa 1996. godine, no nije završeno sve do Murphyjeve smrti 1998. godine. Odvjetnik žrtava tvrdi kako je Vatikan bio nemaran. "Sve što želimo je da Vatikan objavi tajne koje ima u svojim dokumentima", kazao je odvjetnik Jeff Anderson, piše BBC.

Žrtva je 1995. godine pisala tadašnjem vatikanskom državnom tajniku Angelu Sodanu i tražio ekskomunikaciju Murphyja. Pismo je napisano na sedam stranica, a žrtva je objasnila zlostavljanje i kako je ono utjecalo na njega. "Znate li da ste uništili moj život", napisao je zlostavljani. U pismu stoji i da je jedan zlostavljani dječak počinio samoubojstvo. "Bog vas mora kazniti i poslati u pakao da tamo ostanete dovijeka", piše u pismu.

Za slučaj znala papina Kongregacija za nauk vjere

Vatikan na to pismo nikada nije odgovorio, a nisu reagirali niti na još jedno poslano nekoliko mjeseci kasnije. Sadašnji Papa je tih godina bio na čelu Kongregacije za nauk vjere koja je bila obaviještena o ovim optužbama. U tužbi se spominju papa Benedikt XVI. i još dva kardinala. Odvjetnik Anderson tvrdi kako njegov klijent ne želi novac no želi da Crkva objavi sve dokumente koje ima o zločinima počinjenima nad djecom tijekom desetljeća. Vatikan još nije komentirao ovu tužbu.

Pročitajte više