Zmago bez granica: Rijeka je slovenska!

ZMAGO JELINČIČ, predsjednik Slovenske nacionalne stranke i ultranacionalist ponovno je izrazio teritorijalne težnje prema Hrvatskoj, ali su ga u slovenskom parlamentu cenzurirali. Naime, Jelinčič je početkom ovog tjedna na sedam stranica napisao opširan elaborat o tome kako slovenskom primorju navodno pripadaju i neke regije u susjednim državama. Tako je Sloveniji pridružio i Istru s Rijekom i kvarnerske otoke koji po njemu "nikad nisu bili hrvatski", a sve je završio upitom što će Pahorova vlada učiniti da osigura "cjelovitost" slovenskog primorja.

Predsjednik slovenskog parlamenta Pavel Gantar odbio je zaprimiti taj tekst za koji je Jelinčič tražio odgovor vlade na prvom jesenskom redovnom zasjedanju kad slovenski premijer Borut Pahor bude odgovarao na zastupnička pitanja.

Slovenska granica na Rječini

Potpredsjednik parlamenta Miran Potrč, član Socijalnih demokrata odbio je Jelinčićevo pitanje pod izlikom da se radi o proceduralnoj pogreški jer prema poslovniku "pitanje mora biti kratko i jasno", i ne može sadržavati sedam stranica i biti iskorišteno za "političku promidžbu". Jelinčič je odbacio argumentaciju da je njegovo pitanje vladi odbačeno iz formalnih razloga. "Bilo je i mnogo duljih pitanja na koja su odgovarali, riječ je o cenzuri pripadnika naše komunističke opcije koja je u bliskoj vezi s hrvatskim kolegama", izjavio je Jelinčič.

Potrč je uvredljivima nazvao Jelinčičeve teze da Pahor s hrvatskom stranom mešetari i dogovara se o "prodaji slovenskih interesa", onako kako je to po legendi koju prenosi Jelinčič navodno napravio Edvard Kardelj, pristavši da granica u Istri bude na rijeci Dragonji  dok se Jelinčič zauzima za demarkaciju na Mirni ili čak Rječini.

Pročitajte više