Zmago Jelinčič: Popišite Cigane!

KONTROVERZNI slovenski političar Zmago Jelinčič ponovno je uspio zgroziti javnost svojim zahtjevima. Ovog puta je zatražio da se napravi službeni popis romske populacije, odnosno, kako ih on ustrajno zove, "Cigana".

Prema pisanju ljubljanskog lista Dnevnik, Jelinčić je svoj, po mnogima protuustavan prijedlog, pismeno uputio predsjedniku slovenskog parlamenta. U svojoj inicijativi, na koju se navodno odlučio na osnovu pisama građana, koji mu kao zastupniku poručuju da su, u odnosu na Rome, "u neravnopravnom ustavnom položaju", Jelinčič traži da se ustanovi koliko Roma ima slovensko državljanstvo te da se izvede revizija socijalnih potpora koje dobivaju od države.

Predstavnik Amnesty Internationala Slovenija, Blaž Kovač, rekao je kako bi "slovenska politika morala osuditi upotrebu pejorativnog izraza Ciganin". Podsjetio je i kako je protiv kontroverznog Jelinčiča bilo podneseno više prijava za izazivanje nacionalne netrpeljivosti, no javnost nije izviještena o ishodima tih slučajeva. Podsjetimo, Jelinčič je poznat po čestom vrijeđanju Roma i izjavama o "izbrisanim neslovencima".

Pravni stručnjaci navode kako Jelinčič svojom inicijativom krši ustav, a iz ureda slovenskog pučkog pravobranitelja su poručili kako očekuju da će vlada Jelinčičev prijedlog "odlučno odbiti", jer prijedlog "nema osnove u ustavu i zakonima te poziva na različit tretman državljana s obzirom na njihovo nacionalno i rasno podrijetlo".

I.M.
Foto: Finance.si

Pročitajte više