Znanje stečeno unutar akademske zajednice primjenjivo je u svim segmentima života

Foto: PR

ULAGANJE u znanje je najisplativije ulaganje koje će vam, ističe profesorica Blaženka Eror Matić, uvijek donijeti mnogostruke dobrobiti u poslovnom ali i u privatnom životu. Odluka o studiranju je vrlo dobra odluka, a što se tiče tržišta rada, ni njega se ne treba bojati. Samo se hrabro uključite u njegov žrvanj, javljajte se na različite natječaje za posao i steknite znanje koje će vas činiti konkurentnima.

No još je jedna stvar jednako važna ako želite imati ispunjen život, profesionalni i privatni, a s njom ćete se upoznati upravo studirajući na Visokom učilištu Effectus. Uz to što ćete steći primjenjiva, aktualna i iscrpna teorijska i praktična znanja o vodama kojima ste odlučili profesionalno zaplivati, dobit ćete mogućnost stjecanja nekih iskustava koju vam ne pružaju svi fakulteti.

Društveno odgovorni rad, humanitarne aktivnosti, vraćanje zajednici – upoznati ste s tim terminima? 

„Studenti Visokog učilišta Effectus uključeni su u različite aktivnosti, prvo preko Studentskog zbora, a  kasnije preko alumni zajednice. To područje im nastojim približiti preko svog konkretnog aktivnog djelovanja, a manje preko teoretskog predavanja“, objašnjava Eror Matić.

Profesorica na preddiplomskom studiju Financije i poslovno pravo posvetila je život oblikovanju studentskih umova, u pametne, sposobne i snalažljive mlade stručnjake te humanitarnom radu. Predsjednica je udruge „Volonteri u palijativnoj skrbi La Verna“ u kojoj i volontira. Udruga pruža pomoć palijativnim bolesnicima i njihovim obiteljima i omogućava bolesnicima suočenima s neizlječivom bolešću da svoje posljednje dane provedu u svojim kućama okruženi svojom obitelji. 

„Moja uloga kao predsjednice sastoji se u organiziranju aktivnosti, zastupanju udruge prema trećima, osmišljavanju i pisanju projekata, praćenju i pisanju prijava na natječaje za donacije, prikupljanju donacija i sličnom. Moje profesionalno znanje i iskustvo u financijskoj industriji uvelike mi koristi. Ponekad je moje znanje iz financija potrebno i korisnicima pa imam i iskustvo direktnog angažiranja s bolesnicima i njihovim obiteljima“, govori Blaženka koja je za svoj rad nagrađena Volonterskim Oscarom, priznanjem koje dodjeljuje Volonterski centar Zagreb u suradnji s Gradom Zagrebom. 

„Motivaciju za aktivno volontiranje pronalazim u stavu da nije dovoljno razmišljati samo o sebi već da trebamo svoje talente dati na raspolaganje i za dobrobit cijele zajednice. Tako činimo svijet u kojem živimo boljim i ljepšim. A davanje je uvijek povezano s primanjem“, dodaje.

Volontiranjem uvelike izgrađujemo sebe, smatra, njime nadograđujemo svoja znanja i učimo nove stvari, a život nam postaje ispunjen i svrhovit, postajemo bolji ljudi. Upravo te vrijednosti prenosi i na svoje studente pa ih kroz individualni pristup u nastavi potiče na kritičko razmišljanje. 

Specifičan program, mogućnost stjecanja različitih razina zvanja i individualan pristup studentima

„Kroz rasprave se rasvjetljavaju i ona neka nejasna područja i povezuje se teorija s konkretnim situacijama s kojima se suočavamo na financijskom tržištu. Preko challenge zadataka poput seminara ili problemskih zadataka sa studentima se dodatno razrađuju određena područja. Uz to, studente potičem da me kontaktiraju za svaku dodatnu informaciju ili pojašnjenje koje im je potrebno bilo za vrijeme studija bilo nakon njega“.  

Individualan pristup moguće je ostvariti zbog rada u malim grupama, a uz to, prednost studiranja na ovom visokom učilištu jest i program koji nudi kombinaciju financija i prava. Time pruža široko razumijevanje dva područja koja se odlično nadopunjuju i otvaraju brojne mogućnosti za zapošljavanje, a spomenuta kombinacija znanja posebno je važna za menadžerske funkcije. Nadalje, kombinacijom teorijskih predavanja i vježbi nastoji se što više simulirati stvarnu situaciju u gospodarstvu. 

Zbog brze prilagodbe, modernog kurikuluma, načina rada i organizacije studija te primjenjivog znanja i brze reakcije na promjene uzrokovane razvojem tehnologije poslodavci danas više nisu skeptični oko zapošljavanja bivših studenata privatnih visokoškolskih ustanova. Dapače, kombinacija teorijskog i praktičnog znanja koje posjeduju pri vrhu je poželjnih karakteristika svih kvalitetnih poslodavaca.

„Predavač sam na Effectusu od samih početaka i u tom razdoblju nastavni plan doživio je više različitih prilagodbi, izmjena i proširenja, a sve sukladno analizi potreba. U ovom postupku uvode se novi smjerovi i novi kolegiji. Najfleksibilnije je područje izbornih predmeta koji se brzo mogu nadopuniti, a kroz njih i studenti imaju mogućnost biranja onoga što im je potrebno. Također, često se organiziraju gostujuća predavanja na različite aktualne teme“, pojašnjava prof. Eror Matić.

„Sjajno je predavati na Effectusu!“

I dok nastavni planovi, sadržaj kolegija i strategija studija idu u korak s promjenama i razvojem tehnologija, neke stvari iz godine u godinu ostaju iste – one koje joj izmame osmijeh na lice i osjećaj zadovoljstva.

„Najuzbudljiviji je početak školske godine, krećemo u nepoznato i ne znamo što nas čeka. A najdraži su mi trenutci kada nakon nekog vremena sretnem studente koji mi kažu da im je studiranje promijenilo život na bolje, da im je omogućilo pronalazak boljeg radnog mjesta i, naravno, kada kažu da su preko mojih kolegija stekli bolje razumijevanje područja financijskih tržišta i trgovanja financijskim instrumentima što im je kasnije pomoglo u radu. Zato je sjajno predavati na Effectusu. Iskustvo stečeno u profesionalnom radu mogu prenijeti studentima“, zaključuje Blaženka i dodaje da je jednako tako sjajno biti student na Effectusu. Atmosfera je odlična, možete bez straha izreći svoje stavove i mišljenje, predlagati promjene i poboljšanja koje ne završe kao mrtvo slovo na papiru i steći vrijedna i jedinstvena znanja koja će vam otvoriti vrata za tržište rada.

Pročitajte više