ZNANSTVENI KOLOKVIJ U SKLOPU MEĐUNARODNOGA ISTRAŽIVAČKOG PROJEKTA "TRIPLEX CONFINIUM"

Znanstveni kolokvij "Povijest stereotipa i (ne)trpeljivosti na hrvatskim višegraničjima u ranome novom vijeku: problemi, pristupi, metode i izvori" što će se održati 23. veljače na zagrebačkome Filozofskom fakultetu trebao bi kroz dijalog pridonijeti raspravi o povijesti i problemima trpeljivosti i netrpeljivosti u ranovjekovnima Mletačkoj Republici, Osmanskom Carstvu i Habsburškoj Monarhiji.

Riječ je o kolokviju priređenom u sklopu projektnoga zadatka - Međunarodnoga istraživačkog projekta "Triplex confinium: hrvatska višegraničja u euromediteranskome kontekstu", a vodi ga Drago Roksandić, profesor na Odsjeku za povijest Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu .

Posljednjih nekoliko godina znanstvenoistraživačka pozornost na projektu usredotočena je na vjersku povijest hrvatskih višegraničja u ranome novom vijeku pa je tako 2002. u Križevcima održana međunarodna konferencija o etnokonfesionalnim promjenama na podravskome višegraničju u ranome novom vijeku.

U pripremi je četvrta međunarodna konferencija koja će se održati 25. i 26. ožujka u Padovi, a orijentirat će se na problematiku povijesti trpeljivosti/netrpeljivosti, interkonfesionalnih i interkulturnih stereotipa na istočnim obalama Jadranskoga mora u razdoblju od 15. do 19. stoljeća.

Kako je najavio profesor Roksandić, na zagrebačkome kolokviju rasprava će se nastojati usmjeriti prema temeljnim projektno dogovorenim istraživačkim pitanjima o kojima će biti riječi i na konferenciji u Padovi.

Tako će se, među ostalim, raspravljati i o pravnim sustavima i religijskim kulturama - crkvenim i državnim interesima i praksi, pravnim tradicijama i običajnome pravu te pravnim sustavima vladajuće, ali i trpljenih i proganjanih vjerskih zajednica.

Osim toga, bit će riječi i o trpeljivosti i netrpeljivosti u svakodnevnome životu u okviru tema mikrohistorije, povijesti obitelji te društvene i kulturne povijesti.

(Hina) xip ymc

Pročitajte više