Znanstvenici: Nova podvrsta omikrona BA.2 nije razlog za paniku

NOVA podvrsta varijante omikron u zadnje vrijeme privlači pozornost znanstvenika jer u nekim dijelovima svijeta postaje dominantan uzrok infekcija covidom-19.

Stručnjaci kažu da varijanta BA.2 nije razlog za paniku. Podvrsta BA.2 je prvi put identificirana početkom prosinca i od tada se proširila u 49 zemalja, uključujući Sjedinjene Države, piše CNN.

"Među svim lozama omikrona, ova ukazuje na najveći porast slučajeva. Ali moramo biti oprezni kada tumačimo ove podatke jer je veću učestalost mnogo lakše registrirati od manjeg broja slučajeva", rekao je stručnjak za zarazne bolesti Ramon Lorenzo-Redondo s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Northwestern Feinberg u Chicagu.

Razlika između podvrsta omikrona

Poput klasične verzije omikrona, i BA.2 ima velik broj promjena, oko 20, na proteinu šiljku. Međutim, za razliku od omikrona, on ne stvara određeni potpis na laboratorijskim testovima, što znači da na prvi pogled može nalikovati drugim varijantama covida-19.

No za sada nema naznaka da BA.2 uzrokuje teže simptome oboljenja ili da se lakše širi od izvornog soja omikrona. Britanska Agencija za zdravstvenu sigurnost je u četvrtak objavila izvješće u kojem navodi da trenutna cjepiva štite otprilike jednako dobro od BA.2 kao i od originalne varijante.

Gdje se širi BA.2?

Varijanta covida-19 nazvana omikron u sebi sadrži više podvrsta virusa. BA.1 je uzrok gotovo svih infekcija omikronom u SAD-u, dok se BA.2 nedavno počela širiti u drugim zemljama, posebice Indiji i Danskoj.

Podvrsta BA.2 sada čini otprilike polovicu svih novih slučajeva covida-19 u Danskoj. Sujeet Kumar Singh, direktor indijskog Nacionalnog centra za kontrolu bolesti, rekao je u četvrtak da je BA.2 u toj zemlji postala dominantna podvrsta.

Za sada nije poznato zašto se BA.2 više širi u određenim zemljama. Moguće je da ima neku vrstu prednosti u odnosu na originalnu omikron varijantu ili su se možda BA.1 i BA.2 pojavili u isto vrijeme na tim područjima pa su se mogli širiti približno istom brzinom.

Znanstvenici navode kako ih ne iznenađuje pojava druge podvrste omikrona i da je tako nešto bilo za očekivati s obzirom na to da oko polovice svjetske populacije još uvijek nije cijepljeno protiv koronavirusa.

"Jako bi me iznenadilo ako se, s trenutnim stanjem imunološkim statusom globalne populacije, ne pojavi još više varijanti", rekla je virologinja Angela Rasmussen sa Sveučilišta Saskatchewan.

Zbog novih mutacija važno cijepljenje

Britanski ministar zdravstva Sajid Javid kazao je da pojava novog soja pokazuje koliko je važno cijepljenje. "Ohrabrujem sve da zaštite sebe i svoje bližnje i sad uzmu booster dozu." Francuski epidemiolog Antoine Flahault izjavio je za francusku novinsku agenciju AFP: "Ono što nas iznenađuje je brzina kojom se ova podvrsta, koja u velikom obujmu cirkulira u Aziji, proširila u Danskoj."

Dosad infekcije podvrstom BA.2 nisu imale teži tijek od podvrste BA.1. I francuski ministar zdravstva Olivier Veran opušteno gleda na pojavu nove podvrste soja omikron. "Trenutno znamo da BA.2 manje-više odgovara karakteristikama koje poznajemo kod omikrona", izjavio je za AFP.

Pročitajte više