ZNANSTVENICI PREPORUČUJU ŽENAMA DA NE VJEŽBAJU ISPRED OGLEDALA

Ogledalce, ogledalce, prijatelju moj, tko je najružniji u zemlji svoj? Čini se da si to pitanje iz bajke o Snjeguljici često postavljaju žene koje vježbaju pred velikim ogledalima pričvršćenim na zid gimnastičkih dvorana i plesnih studija. L

Kanadski znanstvenici tvrde da žene koje vježbaju ispred ogledala postaju obeshrabrene i osjećaju se umorno, a nerijetko i prestaju vježbati.

Studija, objavljena u časopisu Health Psychology, usredotočila se na djevojke koje vježbaju više od 15 minuta tjedno. Otkriveno je da se žene koje vježbaju pred ogledalom, bez obzira na to što misle o svojem tijelu, osjećaju gore, odnosno nakon 20 minuta aktivnosti ne osjećaju se bolje i smirenije.

"Ogledala čine žene svjesnijima sebe i one samo misle o svojim nedostacima", rekla je autorica studije Kathleen Martin Ginis, profesorica na Sveučilištu McMaster u Hamiltonu u Ontariju.

U studiji je sudjelovalo 58 djevojaka prosječne dobi od 22 godine - dovoljno mladih da se brinu o tjelesnom izgledu. Bile one zadovoljne svojim izgledom ili ne, rezultat je uvijek bio isti: djevojke koje nisu vježbale pred ogledalom bile su mirnije, pozitivnije i svježije na kraju vježbanja.

Ipak, Martin Ginis ističe da ogledala mogu biti korisna. "Ne želim reći da moramo ukloniti ogledala iz gimnastičkih dvorana", rekla je pojasnivši kako ona služe vježbačima da vide koriste li prave mišiće dok vježbaju i što moraju popraviti na svojem tijelu.

(Hina) kga dgk

Pročitajte više