Znanstvenici pronašli kruti planet izvan Sunčevog sustava

ASTRONOMI su našli prvi planet izvan Sunčevog sustava za koji se može dokazati da je krut, javlja AP. U potrazi za planetom sličnim Zemlji, znanstvenici su dosad otkrili više od 300 planeta van našeg sustava. No, većina njih je plinovita ili se smatra da su kruti, ali za to nema dokaza.

Ovaj planet je dosad najsličniji Zemlji  zbog svoje čvrste strukture, ali ima jednu manu - prevruć je. "Vruć je, zovu ga planet lave", rekao je jedan od otkrivača Artie Hartzes direktor promatračnice Thuringer u Njemačkoj.

Krut, ali vruć

Naime, Corot-7b ima površinsku temperaturu višu od 2.000 Celzijusa što je previše za razvoj života. Kruži oko svoje zvijezde samo 20 sati, dok Merkur kao najbliži našem Suncu, završi svoje solarno putovanje za 88 dana. Veličina mu je vrlo slična Zemljinoj, ima radijus 1.5 puta veći od Zemljinog i pet puta veću masu.

Planet je otkriven ranije ove godine. Europski znanstvenici odmah su se bacili u promatranje novootkrivenog planeta kako bi utvrdili njegovu gustoću. Tako je nedavno dokazano da je zaista riječ o planetu krutom poput Zemlje. U našem sustavu su još tri čvrsta planeta: Merkur, Venera i Mars.

Otkriće "Nove Zemlje" sve vjerojatnije

Znanstvenici smatraju da čvrst planet koji je tako blizu svojeg sunca daje nadu kako bi se nešto slično tome moglo naći dalje u svemiru, s pogodnijim uvjetima za život. "Dokazi o tome da živimo u napučen svemiru postaju sve uvjerljiviji", zaključio je Alan Boss, stručnjak iz Carnegie Institution.

U ovo vrijeme prošle godine, znanstvenici iz Toronta, objavili su kako su ugledali kruti planet izvan Sunčevog sustava, no njegova gustoća nije dokazana.

Pročitajte više