Znanstvenici razvili cjepivo protiv ebole

ZNANSTVENICI su razvili cjepivo koje je miševe zaštitilo od smrtonosnog oblika virusa ebole, javlja BBC.

Ebola je prvi put otkrivena 1976. godine, a više od 90 posto osoba zaraženih tim virusom koji uzrokuje hemoragijsku bolest ne preživi infekciju. Znanstvenici kažu kako je ovo prvo cjepivo koje dulje vrijeme može ostati održivo i iskoristivo i kao takvo se uspješno može skladištiti. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu američke Državne akademije znanosti, Proceedings.

Virus se prenosi putem tjelesnih tekućina, a može se prenositi i zrakom. Kod zaraženih osoba prvo se pojavljuje povišena tjelesna temperatura, bolesnici osjećaju mučninu bol u mišićima, počinju povraćati, imaju unutarnja i vanjska krvarenja, a prije smrti nastupa otkazivanje organa.

Iako se godišnje Ebolom zarazi svega nekolicina ljudi, učinci te bolesti su toliko brze i razorne da često postoji bojazan kako bi se ona mogla iskoristiti protiv čovječanstva u terorističkom napadu.


Sva prijašnja cjepiva oslanjala su se na unošenje nedirnutog, no oslabljenog virusa u organizam, no dugotrajno skladištenje cjepiva oštećuje virus, što uništava djelotvornost cjepiva.

Novo cjepivo sadrži sintetski virusni protein, koji je sposoban prepoznati virus Ebole, te je mnogo stabilniji prilikom skladištenja.To cjepivo štiti 80 posto miševa koji su bili zaraženi smrtonosnim sojem, a sljedeći korak u razvoju je isprobavanje cjepiva na soju Ebole koji je sličniji onome od kojeg obolijevaju ljudi.

Pročitajte više