Znanstvenici snimili tri supermasivne crne rupe koje će se međusobno sudariti

Foto: NASA

U SVEMIRU se često događaju kolizije ogromnih razmjera; asteroidi udaraju u planete, sudaraju se zvijezde i crne rupe, spajaju galaksije. No, sada su astronomi prvi put primijetili trostruko spajanje galaksija, odnosno budući sudar njihovih supermasivnih crnih rupa, piše CNN.

Ne trebate brinuti, kakve god da bile posljedice takve kolizije, mi bismo trebali biti sigurni jer se ova galaktička kataklizma zbiva milijardu svjetlosnih godina od Zemlje, u sustavu SDSS J084905.51+111447.2. Da bi uopće uočili spajanje ovih triju galaksija, astronomi su uz teleskop na Zemlji, koristili i one u svemiru.

Trio supermasivnih crnih rupa

Dakle, prvo je sustav snimljen u optičkom svjetlu pomoću teleskopa Sloan Digital Sky Survey Telescope koji se nalazi u Novom Meksiku. Zatim su ga građani znanstvenici, koji su uključeni u projekt Galaxy Zoo, identificirali i obilježili kao mogući galaktički sudar.

Nakon toga su astronomi pomoću svemirskog teleskopa Wide-field Infrared Survey Explorer unutar kolizijskog sustava uočili infracrveno svjetlo pa putem svemirskog opservatorija Chandra X-ray Observatory svijetle točke u središtu svake galaksije i na kraju sa svemirskim teleskop NuSTAR-om plin i prašinu na tom specifičnom području. Kombinirajući podatke, došli su do zaključka da su otkrili tri aktivne supermasivne crne rupe na putu ka koliziji.

Problem posljednjeg parseka

Znanstvenici su već prije uočili sudar dviju crnih rupa, ali ovo je prvi put da je zabilježen takav trio. Par crnih rupa spojit će se u jednu veću. Tri crne rupe trebale bi se sudariti i spojiti još brže. Dapače, prije ovoga otkrića, znanstvenike je zbunjivao "problemom posljednjeg parseka“, odnosno faktora koji nadvladava ogromnu energiju crnih rupa, koje su se međusobno približile, i koji omogućava njihovo finalno spajanje. Naime, treća crna rupa bi mogla biti taj misteriozni faktor. 

Istraživanje naziva A Triple AGN in a Mid-Infrared Selected Late Stage Galaxy Merger objavljeno je u časopisu The Astrophysical Journal.

Pročitajte više