Znanstvenici traže prekid iskopavanja "bosanskih piramida"

BOSANSKI-HERCEGOVAČKI povjesničari i arheolozi zahtijevaju od nadležnih državnih institucija da hitno ponište, kako tvrde, nezakonito izdane dozvole za iskopavanje na Visočici, javila je agencija Onasa.

Podsjetimo, istraživači "bosanskih piramida" imaju sve potrebne dozvole za iskopavanja osim onih za vrhove Visočice i Kraljevskog.

"Iza te lakrdije ne stoji zvanična znanost niti stručnjaci, odnosno arheolozi i povjesničari. Krajnje je nebulozno i pomisliti, a kamoli tražiti piramide na ovim prostorima. Svaki iole obrazovan čovjek zna kojem vremenu, prostoru i civilizaciji pripadaju takve gradnje." - piše u priopćenju bosanskih povjesničara i arheologa.

Ukoliko se hitno ne zabrani prekopavanje spomenute arheološke zone, znanstvenici će o svemu obavijestiti svjetske asocijacije, uključujući Međunarodno vijeće muzeja (ICUM) te preko njih i UNESCO-a zatražiti zaštitu nacionalne baštine.

"Tražiti piramide u vremenu i prostoru kako to čini slobodni istraživač Semir Osmanagić, čista je lakrdija. To ne bi zaslužilo našu pažnju da u javnosti ne vlada uvjerenje da iza te lakrdije stoji zvanična bosansko-hercegovačka znanost." - stoji u priopćenju.

Potpisnici priopćenja smatraju da odnos bosansko-hercegovačkih političara prema cijelom slučaju i Semiru Osmanagiću koji "promovira ugled BiH u svijetu" zaslužuje krajnju osudu.

"To je nevjerojatno kada svi znamo što se događa sa Zemaljskim muzejom, Povijesnim muzejom, Galerijom za modernu umjetnost, Sveučilišnom bibliotekom, Muzejom za kazalište i književnost. Dakle, novca ima, ali ne za nacionalne vrijednosti, nego za lakrdiju kojoj se smije cijeli svijet. " - stoji u priopćenju.

Među potpisnicima se nalaze ugledni povjesničari i arheolozi, većina od njih sveučilišni profesori, javlja agencija FENA, a prenosi portal Sarajevo-x.

Na ovakve administrativne komplikacije idejnog začetnika i rukovoditelja projekta "bosanskih piramida" Semira Osmanagića navodno je već upozorio federalni premijer Ahmet Hadžipašić, javlja RTV Visoko. Premijer je Osmanagiću kazao kako može očekivati probleme od "kabinetskih znanstvenika".

Podsjećamo, bosanske piramide privlače veliku pozornost javnosti, te izazivaju proteste struke nakon što je Semir Osmanagić ustvrdio da brda u okolici mjesta Visoko nisu djelo prirode nego ljudski artefakt koji bi trebao dokazati visoku civilizacijsku razinu toga kraja u dalekoj prošlosti.

Tome u prilog idu nedavno otkriveni tuneli u unutrašnjosti jedne od piramida s pravilnim ventilacijskim sustavom i kameni blokovi koji su, tvrdi Osmanagić, djelo ljudskih ruku.

V.Š.

Pročitajte više