Znanstvenici tvrde: Čokolada smanjuje vjerojatnost moždanog udara

AKO JE VJEROVATI američkim znanstvenicima, konzumacija čokolade može smanjiti vjerojatnost moždanog udara, ali i ublažiti posljedice koje mogu dovesti do smrtnog ishoda kod pacijenata koji su moždani udar već preživjeli, objavio je portal ScienceDaily.com.

Rezultati istraživanja, koji će biti predstavljeni u travnju na godišnjem susretu američke Akademije za neurologiju u Torontu, obuhvatili su tri studije o vezi čokolade i moždanog udara.

Voditeljica istraživačkog tima Sarah Sahib sa sveučilišta McMaster u kanadskom gradu Hamiltonu podsjeća kako je čokolada, posebno tamna vrsta s većim postotkom kakao mase, bogata antioksidansima flavonoidima, koji mogu zaštititi od moždanog udara.

No Sahib je upozorila kako je potrebno provesti još dodatnih istraživanja kako bi se preciziralo jesu li ljubitelji čokolade istovremeno i osobe koje su posebno izložene riziku od moždanog udara, ili su zdravije osobe naprosto sklonije čokoladi od ostalih.

Prva od tri provedene studije je kod 44.489 osoba, koje su tjedno pojele porciju tamne čokolade, otkrila za 22 posto manju mogućnost da će pretrpjeti moždani udar od onih koje nisu jele čokoladu.

U drugoj je studiji otkriveno da je 1.169 osoba koje su već preživjele moždani udar, a jele su 50 grama čokolade tjedno, imale za 46 posto manju mogućnost da će umrijeti od posljedica preživljenog udara od osoba koje čokoladu nisu konzumirale.

Treća je studija pak pokazala kako ne postoji nikakva povezanost između konzumacije čokolade i rizika od moždanog udara.

Pročitajte više