Znanstvenici uspjeli klonirati mulu

AMERIČKI su znanstvenici uspjeli klonirati mulu i tako dokazati da čak i genetički sterilne životinje mogu imati potomstvo.

Složenim postupkom dokazali su da se može klonirati svaku životinju pa čak i one koje je teško klonirati postojećim tehnikama, rekli su istraživači sa sveučilišta Idaho.

Konji, magarci i njihovi križanci teško se razmnožavaju u laboratoriju, a konje je vrlo teško uzgajati i oplodnjom in vitro.

"Znali smo da ćemo se suočiti s izazovom", rekao je Dirk Vanderwall, profesor veterine sa sveučilišta Idaho. "Svaki aspekt ovog projekta kloniranja bio je novost."

Mule, križanci magarca i kobile, gotovo su uvijek sterilne, a Idaho Gem je prvi klon nekog križanca.

Nitko ne razumije zašto je neke vrste - stoku, ovce i svinje - tako lako klonirati dok je druge teško. Prilično je mnogo vremena prošlo dok znanstvenici nisu otkrili kako klonirati miša, a kloniranje majmuna i ljudi još im je veća nepoznanica.

Svaka životinja ima drukčije karakteristike kad je riječ o oplodnji jajašaca i unošenju embrija, kažu stručnjaci, a kad je riječ o konjima i mulama, čini se da je u pitanju ravnoteža kalcija.

Pročitajte više