Zovak: Rimac je Hajdukove dionice platio otetim milijunima

POSLOVNI partner najvećeg Hajdukovog dioničara koji tvrdi da ga je Ivan Rimac teško oštetio, za Index otkriva pozadinu prevare teške deset milijuna eura.

No, krenimo ispočetka. Portal business.hr još je u studenom 2005. godine donio priču u kojoj je Jerko Zovak, tadašnji suvlasnik tvrtke Slavonija DI. optužio svog bivšeg poslovnog partnera, upravo Ivana Rimca, da je bez njegova znanja prodao zajedničku tvrtku i tako ga oštetio za 20 milijuna eura.

"Rimac je u tri mjeseca čak tri puta fiktivno prodao tvrtku kako bi zameo tragove"

Evo što danas, tri godine kasnije kaže bivši direktor Slavonije DI Jerko Zovak.

"Nas dvojica počeli smo zajednički raditi početkom 2000. godine. Nakon što smo zaradili dovoljno novca u biznisu nekretninama zajednički smo kupili tvrtku Slavonija DI. Ja sam se tada prestao baviti svojim poslom i postao sam direktor Slavonije DI. Nakon tri godine Ivan Rimac tražio je od mene da našu zajedničku firmu stavim u funkciju njegove, što sam ja odbio. On tada prodaje Slavoniju DI za trideset puta manju cijenu, upravo tih 11 milijuna kuna koliko je sada uplatio za Hajdukove dionice, iako je po procjenama stručnjaka naša tvrtka vrijedila 150 milijuna kuna. Kasnije su sudski stručnjaci utvrdili da je ipak riječ o 88 milijuna kuna, no to je za ovu priču nebitno", rekao je za Index Jerko Zovak.

"Zamislite, firmu je u tri mjeseca fiktivno preprodao čak tri puta kako bi zameo tragove, a na kraju ju je prodao samom sebi. Na koncu je i tih 11 milijuna kuna od prodaje Slavonije DI digao u 11 fiktivnih mjenica po milijun kuna sa zajedničkog računa, naravno bez mog znanja i ne bi se čudio kad bi to upravo bio ovaj novac koji je dao Hajduku", dodao je Zovak.

"Koncem srpnja 2008. godine i Državno odvjetništvo podignulo optužnicu protiv Rimca"

Zovak ističe kako je ovaj predmet sada na sudu, nakon što su poslije gotovo tri godine istrage podignute optužnice. Jedna je optužnica građanska, a druga kaznena, gdje Ivana Rimca prema Zovakovim riječima goni Državno odvjetništvo.

"Kada je riječ o građanskoj parnici, koju sam ja privatno podignuo protiv Ivana Rimca, ona je na sudu već dvije godine i održano je već desetak parnica. Što se tiče pak one kaznene, tu je nakon gotovo tri godine istrage, koncem sedmog mjeseca ove godine, podignuta optužnica od strane Državnog odvjetništva", istaknuo je bivši direktor Slavonije DI Jerko Zovak.

Jutarnji list: Rimac 2005. uhapšen u Srbiji po Interpolovoj tjeralici

Kako je prije nekoliko mjeseci pisao u Jutarnjem listu Drago Hedl, za Ivanom Rimcem, koji se poduzetništvom bavio i u Njemačkoj, sud u Frankfurtu je 10. prosinca 2004. izdao uhidbeni nalog zbog utaje poreza navodnog iznosa 250 tisuća eura. U spomenutom tekstu stoji kako je u ožujku 2005. godine Rimac, temeljem međunarodne tjeralice, uhićen prilikom ulaska u Srbiju gdje je u pritvoru proveo oko dva mjeseca, a potom je izručen Njemačkoj, gdje je također neko vrijeme proveo u pritvoru te je prema izjavi njegovih suradnika, pušten nakon podmirenja poreznog duga.

"Znate li vi koliko sam ja zdravstvenih problema imao tada kada je Rimac uhapšen u Srbiji po Interpolovoj tjeralici, nakon čega je završio u zatvoru. Naime, doživio sam infarkt. U bolnici sam neko vrijeme bio i klinički mrtav, a oživljavali su me i elektrošokovima", istaknuo je Zovak.

Rimčeve malverzacije u općini Sibunj?

Zovak je za kraj upozorio na još neke moguće malverzacije Ivana Rimca.

"Ne znam da li ste upoznati sa slučajem u Sibunju, kada je Rimac kupio zemlju, koju je Sanader, odnosno hrvatska Vlada darovala tamošnjoj Općini. Samo pet mjeseci nakon darovnog ugovora Općina Sibunj prodala je Rimcu gotovo 13 hektara tog zemljišta debelo ispod cijene. Iako je darovnim ugovorom naznačeno da je procijenjena vrijednost zemljišta 45 kuna po četvornome metru, Rimac je zemlju kupio za 5.10 eura po kvadratu", objasnio je Zovak.

Do zaključenja teksta unatoč našim nastojanjima nismo uspjeli doći do Ivana Rimca za komentar Zovakovih tvrdnji.

Foto i tekst: Vedran Buble

Pročitajte više