Zovite policiju! Andrija Hebrang je bio duhovit!

ZOVITE policiju! Jedan čovjek koji se predstavlja kao Andrija Hebrang dolazi na sučeljavanja predsjedničkih kandidata. Nasmijava publiku, izaziva najviše pljeska i ovacija, hvali Tita i pljuje Thompsona, kritizira korumpirane ministre i podilazi Mesiću, šarmantan je i duhovit. Zapravo, toliko duhovit da je svaki odgovor morao popratiti opaskom: "Ne, ozbiljno". Molimo onoga tko primijeti takvog imitatora da se obrati najbližoj policijskoj postaji. Nagrada slijedi.

Jer, ono što je čovjek koji izgleda kao Andrija Hebrang, ali se ne ponaša kao Andrija Hebrang niti govori ono što se očekuje od Andrije Hebranga, govorio danas na sučeljavanju u Hypo Centru, na Weekend Sessionu, toliko je bilo atraktivno da mora da se radi o nekom glumcu, stand-up komičaru ili jednostavno provokatoru. Nekome poput američke komičarke Tine Faye koja je u zadnjoj predsjedničkoj kampanji oponašala Sarah Palin. I čak bila bolja od nje.

Zamislite, Hebrang, pa najbolji

Ovaj Hebrang bio je bolji od svih Hebranga koje smo gledali na političkoj sceni u posljednjih dvadeset godina. Toliko dobar da postoji opasnost da se nametne kao favorit izbora. Zamislite, Hebrang, pa favorit. Ali pogledajte što je taj čovjek koji za sebe tvrdi da je Hebrang, govorio u društvu Vesne Pusić, Vesne Škare Ožbolt i Ive Josipovića.

Kazao je da kao predsjednik države neće ići na Thompsonov koncert zbog ikonografije koja šteti ugledu Hrvatske. Iskoristit će Tita kao adut u promociji Hrvatske. Išao bi u goste Fidelu Castru. Otpustio bi savjetnika ako bi se pokazalo da je obiteljski nasilnika, a zaposlio rehabilitiranog ovisnika. Kritizirao bi ministre koji ne znaju što im se događa u sektoru. Bez krzmanja je hvalio Račana zbog unutarnjih reformi i Mesića zbog promocije Hrvatske u svijetu. Štoviše, najavio je da bi se na mjesečnoj bazi konzultirao s bivšim predsjednikom Republike kojem zamjera tek kontraproduktivni sukob sa Crkvom.

Taj Hebrang, za kojeg ne garantiramo da je onaj kojeg smo dosad viđali na javnoj sceni, smatra da je postavljanje Nevena Jurice za veleposlanika bila velika sramota, misli da je miješanje politike i gospodarstva "maligna bolest društva", ostavio bi Tita i Pavelića da počivaju u miru u Beogradu i Madridu i ne bi koristio državne vile.

Hebrang i smijeh? Nije slučajno

Ima toga još, čovjek je bio u formi. Dakle, Hebrang smatra da je najgori potez bila ostavka na mjesto ministra obrane 1998. godine "jer se trebao ostati boriti protiv korupcije", vjeruje da je Ivo Josipović stvoren za nešto više od savjetnika predsjednika Republike i priznaje da su ga u mladosti zvali Dugi. "Pogodite zašto". I dvorana se prolomila smijehom. Hebrang? Smijeh? Duhovit? Nije bilo slučajno. Jer, taj isti imitator Andrije Hebranga je isto tako izjavio da bi od protukandidata na večeru pozvao samo one koji "najmanje jedu i piju", a na pitanje kako bi to ustanovio, odgovorio je: "Imam ja ljude za to". Pazite, to je čisto zlato. I to od čovjeka koji se prije početka kampanje hvalio da neće pričati viceve. Ali čak je i to bio dobar vic. Zbog svega toga, sumnjamo da se radi o pravom Hebrangu. Kao ni o pravom političaru.

Zašto Josipoviću nisu našli dvojnika?

Oni moraju biti uštogljeni, dosadni, banalni i ukočeni. Otprilike kao Ivo "Virtuozna kadenca" Josipović. Hebrang, pod uvjetom da se radi o autentičnom liku, nakon ove debate više nije mjerna jedinica za sve gore navedeno. Pazite, on je kao dijete htio biti pilot. A znate što je htio biti Josipović? Fizičar i skladatelj. Aaaaaaaaaaa! Zašto njemu nisu našli dvojnika?

Ozbiljno, Andrija Hebrang - uzmimo u obzir da sad govorimo o pravom čovjeku - pokazao je na ovom sučeljavanju da je najviše radio na sebi u ovoj kampanji. Govorio je publici ono što ona želi čuti. Bio je duhovit i zajedljiv. Bio je samokritičan i nimalo kritičan prema drugima. Smijao se, spominjao svog psića i 700 prijatelja na Facebooku ("Ja ne pretjerujem u broju prijatelja"), obećao da će na Twitter "čim završi kampanja" ("Ne stignem sad") i uglavnom, bio prava zvijezda sučeljavanja. I ovo ne pišemo zato što je kupio oglasni prostor na Indexu. Ustvari, možda je takav postao upravo zbog Indexa.

Mane kao vrline

A možda je Hebrang samo svoje mane okrenuo u korist. Gafovi tako više nisu gafovi, nego vicevi. Skandalozni ispadi su duhovite opaske. A sve to puno lakše ide kad čovjek nema šanse i kad su svi već digli ruke. Nema više opterećenja ni pritiska, nema treme ni obzira prema bilo kome. Baci sve na zafrkanciju pa vidi što će ispasti. Hebrang jednostavno nema što izgubiti. Šteta je samo što će predsjednička kampanja za Andriju Hebranga ubrzo završiti, pa ćemo zaboraviti ovog imitatora i uživati u čarima onog dobrog starog Hebranga. Kakvog znamo i ne volimo.

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Pročitajte više