Žrtva američkog silovatelja od države dobila odštetu od 20 milijuna dolara

ŽRTVA višestrukog američkog silovatelja, danas 30-godišnja Jayce Duggard, od države će dobiti odštetu od čak 20 milijuna dolara zbog 19-godišnjeg zatočeništva i sustavnog silovanja, tijekom kojega je svojem zlostavljaču rodila dvoje djece.

Kako prenose američki mediji, Duuardovu je kao 11-godišnju djevojčicu 1991. godine iz gradića South Lake Tahoe oteo danas 58-godišnji Philipp Garrido, koji je već u to vrijeme bio evidentirani seksualni prijestupnik. Garrido je djevojčicu, danas 30-godišnju ženu, držao zatočenu u šupi u dvorištu, u kojoj ju je godinama silovao i iživljavao se na njoj, a ona je tijekom godina rodila i dvoje djece, koja su danas stara 12 i 15 godina.

Duggard optužila državu i okrivila je za svoju tragediju

Priča Jayce Duggard neodoljivo podsjeća na onu Austrijanke Natasche Kampusch i monstruma Jozefa Fritzla, koja je užasnula svijet. No Duggardova je nakon bijega u kolovozu prošle godine protiv države podigla tužbu, tvrdeći da su za njezinu tragediju krive socijalne službe u Kaliforniji, koje Garrida sve te godine, iako je bio zavedeni silovatelj, nisu kontrolirale niti pratile, što su po zakonu bile dužne činiti. On je zbog toga svoju žrtvu neometano mogao držati u 19-godišnjem zatočeništvu, a da nadležne službe sve to vrijeme ništa nisu poduzele.

Mlada žena je u tužbi navela kako su zbog nemara socijalnih službi ona, njezina djeca i cijela obitelj trpjeli nezamislive fizičke, psihičke i emocionalne patnje zbog gotovo dva desetljeća seksualnog ropstva i zatočeništva.

Nakon otkrića slučaja Philipp Garrido i negova 54-godišnja žena Nancy optuženi su za ukupno 29 kaznenih djela, no oni su izjavili da se ne smatraju krivima za ono što im se stavlja na teret.

Duggardova je pak izjavila da će joj novac pomoći da sebi i obitelji, kojoj se nakon punih 19 godina vratila, osigura novi početak, te da financira potrebne tretmane koji će joj omogućiti prevladavanje trauma i ponovnu socijalizaciju u društvo iz kojega je bila izolirana. 

 

Pročitajte više