Žrtva silovanja u pulskom Domu: Seksali su me

15-GODIŠNJI dječak M.Z., štićenik Doma u Puli, ispričao je svoju potresnu priču u kojoj govori o silovateljima i opasnostima koje štićenicima prijete unutar ustanove.

Dječak je s novinarem Jutarnjeg lista podijelio "javnu tajnu" pulskog doma o silovanjima i pedofilima koji ih za sitan novac ili uz prisilu pokušavaju seksualno iskoristiti.

Dječak koji u Domu spava s nožem ispod jastuka, a čija je službena dijagnoza poremećaj ponašanja i ličnosti kaže: "Jedne noći u moj je krevet pokušao ući stariji dečko. Imao sam sreću jer su me drugi prije upozorili da je on neke od njih već htio silovati i da je red na mene, udario sam ga palicom i pobjegao je.”

Kako kaže, nakon ovog napada nitko mu se više nije usudio prići, ali, on zna za grupu dječaka koji su prisiljavali ostale da ih oralno zadovolje. Takav je odnos bio unutar zidova Doma, a kada bi izašli van, u obližnjem bi ih parku redovito čekali pulski pedofili, među kojima se spominje i jedan poznati pulski poduzetnik.

"Taj je čovjek napadao gotovo sve dečke s kojima sam se družio. Jednom je, kad sam se navečer vraćao u Dom, skočio na mene blizu ulaza. Lupio sam ga i pobjegao te drugi dan sve prijavio ravnatelju. On me optužio da izmišljam i izbacio iz ureda. Poslije je taj čovjek napao i Roma iz Pule, a onda smo se svi okupili i išli mu se osvetiti"- ispričao je zlostavljani štićenik.

"Nas je puno došlo k njemu u taj rasadnik i potukli smo se s njim. Razbili smo neke stvari i otišli, ali nakon nekoliko dana on se opet počeo motati oko Doma" - rekao je M.Z. i dodao da su i druga djeca imala problema s tom osobom. Kada su tražili pomoć od ljudi iz Doma, koji bi ih trebali zaštiti, nitko im nije vjerovao. Navodno je pulski poduzetnik bio dobar prijatelj ravnatelja Doma.

Majka zlostavljanog dječaka ispričala je da sumnja da dječak ne želi sve strahote priznati, a o tome kako je izgledao njihov susret nakon što je M.Z. došao kući za Božić nakon dva mjeseca boravka u Domu, kaže: "M. nije u domu bio ni dva mjeseca kad je za Božić došao kući. Odmah se požalio da ga jako svrbi pišo. Provjerila sam o čemu je riječ i ostala u totalnom šoku: mali je dobio stidne uši. Pitala sam ga kako ih je dobio, a on mi je odgovorio da to imaju svi u Domu.”

"Bojim se jer su mi zaprijetili da će me ubiti ako išta ispričam."- govorio je dječak prije nego što je sa suzama u očima rekao: "Seksali su me.”

Majka dječaka M.Z. zamolila je ravnatelja Doma Aleksandra Tašića da joj pokaže taj ranč, no njegov ju je odgovor začudio: "Rekao mi je da je vlasnik toga ranča vrlo čudan i opasan čovjek te da mi je bolje da tamo ne idem. Sad se pitam kome on to šalje mog sina, ako je riječ o čovjeku kojeg se treba bojati.”

Kako piše Jutarnji list, 13-godišnji dječak sve je ispričao starijem bratu koji također boravi u Domu u Puli, ali su se u strahu dogovorili da nikome to neće ispričati. Dječak je na terapiji Normabelima, u šoku, rastresen i uplašen.

Pročitajte više