Žrtve komunističkog režima dobivaju spomenik u Vodicama

ŽRTVE komunističkog režima dobit će svoj spomenik u Vodicama, najavio je šibensko-kninski ogranak Društva ratnih veterana "Hrvatski domobran", javlja Business.hr. Predsjednik šibensko-kninskog ogranka Vladimir Juričev Polica kazao je da bi se spomenik trebao podići u gradskom parku nedaleko od tržnice.

Prijedlog o lokaciji spomen-obilježja već je upućen gradonačelnici Vodica Branki Juričev Martinčev, tako da se samo čeka njen službeni odgovor.

Kako je naveo Juričev Polica, u Vodicama i okolnim mjestima komunisti su od 1943. do 1944. ubili stotinjak civila. Dodao je da i vodičko područje ima svoju jamu u koju su komunisti bacali nedužne civilne žrtve. Riječ je o Golubniku u Tišćanskoj Dubravi, ali još uvijek nije poznato koliko je točno ljudi tamo bačeno.

Inicijativa je pokrenuta još 2005.

Inicijativa za podizanje ovakvog spomena na žrtve komunističkog totalitarizma pokrenuta je još 2005., a pritom se Juričev Polica pozvao na Deklaraciju Hrvatskog sabora kojom se osuđuje masovno kršenje ljudskih prava, kako u totalitarnom režimu kojeg je morala podnositi Hrvatska, tako i onima diljem Europe i svijeta.

Inicijativu podržava i vodički ogranak Hrvatske republikanske stranke, stoji u priopćenju kojeg je odaslao njegov predsjednik Josip Mateša. Ovom akcijom kojom se diže podsjetnik na jedno mračno doba, naglašava Mateša, nije rehabilitacija ustaškog režima, odgovarajući onima koji takve opaske iznose, posebice baštinici jugoslavenskog komunizma.

Republikanci se nadaju da će se podizanjem spomenika potaknuti državne institucije da pomno istraže sve komunističke zločine, kao i da obznane imena onih koji su odgovorni za smrti nedužnih žrtava.

Ig.M.
Foto: Index (arhiva)

Pročitajte više