Žuč IDS-ovca Kajina: Thompson go home, odi u Čavoglave!

NAKON što mu je zabranjeno održavanje koncerta u Umagu, iz stožera Marka Perkovića Thompsona zatražili su slobodan termin u pulskoj Areni. Doznajemo kako bi se, odobre li gradski oci koncert, najavljeni spektakl trebao održati između 20. kolovoza i 15. rujna.

Thompsonov menadžer Zdravko Barišić je na naš upit rekao kako "od Grada Pule još nisu dobili nikakav odgovor", a potom je, u želji da ostane dosljedan sam sebi, brzo dodao: "Za Index ne dajemo nikakve izjave jer ste nekorektni".

Kajin: Provokacija! Nećemo dozvoliti da Istra bude zablaćena i kompromitirana!

"Premijeru Sanaderu, ne provocirajte!", poruka je IDS-ovca Damira Kajina koji se najozbiljnije zaprijetio dizanjem Istrijana na noge ukoliko Ministarstvo kulture preda pulsku Arenu Marku Perkoviću Thompsonu, kao i ustanku za micanje aktualne vlasti koja time provocira i ocrnjuje Istru.

"Već desetak dana očekujemo zahtjev Thompsonovih menadžera za nastup u Areni i znamo za taj dogovor Thompsonovih menadžera i pojedinih resornih ministara u vladi Ive Sanadera. Ako izdaju dozvolu za taj koncert, bit će to otvorena, svjesna, neskrivena provokacija prema Istri! Obećavam da će mnogi na istarskim prostorima biti na nogama!", kaže Kajin ogorčen činjenicom da bi simbol Pule, spomenik nulte kategorije, odobrenjem ministra Bože Biškupića, "ali ništa bez znanja Sanadera, bude zablaćen i kompromitiran kao i čitav prostor Istre".

Sutra sastanak sa gradonačelnikom, učinit će sve da do koncerta ne dođe

Sutra ujutro se, kaže, sastaje sa pulskim gradonačelnikom Borisom Miletićem u Žminju.

"Učinit ćemo sve da tog koncerta ne dođe! Istrijani će još jednom poručiti da Istra nije Bandićev Zagreb. Thompson, go home! Odi u Čavoglave! Kada se odrekneš vlastitog svjetonazora nećemo ti zabranjivati ništa, ali ćemo sve učiniti da ne dođeš", nedvosmislen je IDS-ovac, ali prije svega u ovome vidi provokaciju državne vlasti.

 "Licemjer koji se poigrava najprizemnijim strastima"

"Ako se on ne solidarizira sa građanima Istre, on je licemjer koji se poigrava najprizemnijim strastima kako bi se svidio publici uz koju je 'došao na vlast'", kaže o Sanaderu Kajin. Od Ministarstva kulture očekuje da odbije zahtjev Thompsonovih menadžera, a od Sanadera i njegove vlade da se konačno, kao i Thompson, ograde od nekih stvari prije nego što dobiju prolaz u pulsku Arenu.

"Ukoliko se Thompson ne ogradi od menadžera koji ga svjesno eksploatiraju i manipuliraju njime u cilju zarade, ukoliko se ne ogradi od ranih radova, 'Maksovih mesara', ako se ne ogradi od 'Čavoglava' i pozdrava 'Za dom spremni', ako ne skine momentalno sve na internetu što je povezano s njegovom stranicom gdje se otvoreno veliča ono najcrnije razdoblje NDH i ako se ne ogradi od veličanja Zvonka Bušića koji za je za svakog Istrijana terorist, a ne borac za Hrvatsku, ne može biti dobrodošao", kaže Kajin.

"Ako dopusti koncert, Sanader vodi politiku u rangu Tuđmanove i Šuškove"

"Ako i Ivi Sanaderu ova ustašija radi u glavi, onda ćemo podržati i njegovo opredjeljenje da se bori protiv te politike, kao što smo stali uz njega kad je micao natpise ulica Mile Budak, Francetićev kip, kada je surađivao s Haagom, i progovorio 'Hristos se rodi', jer smo mislili da je to dobro za Hrvatsku", kaže Kajin.

"Ali ako dopusti koncert, kad svi znaju da je Istra protiv Thompsona, povika i poziva protiv Srba, onda ćemo znati da je za tu politiku, i da se politika Sanadera 2008. ne razlikuje od politike Tuđmana i Šuška 1992. i 1993. kada je bilo normalno da nije ratni zločin kada ubiješ Srbina. Ne igrajte se s Arenom, Pulom, Istrom!", upozorava Kajin, i poziva Sanadera da se deklarira je li za ili protiv.

U slučaju da je za,  onda je "riječ je o Sanaderu 1995. kad je bio šef predsjednikovog ureda i da vodi politiku koja je na prostoru Istre uvijek nailazila na osudu".

Druga zabrana u Hrvatskoj (Istri) na pomolu?

Zabrana koncerta u istarskom Umagu, koji se trebao održati 25. srpnja, prva je zabrana Thompsonovog koncerta u Hrvatskoj. Na službenim internetskim stranicama pjevača Marka Perkovića Thompsona, nakon otkazivanja koncerta, osvanula tek kratka službena obavijest: "Koncert u Umagu je zabranjen".

U Croatia Recordsu su bili uvjereni da su dogovorili termin na stadionu u Stella Marisu na kojem je tada bio u tijeku ATP teniski turnir "Croatia Open Umag", no Uprava kompanije "Istraturist" poručila je da "nema ništa s organizacijom" tog koncerta. Ubrzo se doznalo da je intervenirao IDS, a da su se za pomoć obratili predsjedniku Stjepanu Mesiću.

Tri su udruge, Mladi antifašisti grad Zagreba, Židovska nacionalna manjina, Margelov institut i Zajednica Srba u Hrvatskoj, jučer podnijele i kaznenu prijavu protiv Marka Perkovića Thompsona zbog rasne diskriminacije Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

A.B./I.M.
Foto: Index

Pročitajte više