Župan Dorić: HSS-ovo nedemokratsko sastavljanje kandidacijske liste

AKTUALNI brodskoposavski župan Mato Dorić, član Predsjedništva HSS-a i jedan od osnivača stranke u Županiji, na konferenciji za novinare danas u Slavonskom Brodu optužio je stranački vrh za nedemokratske metode prilikom kandidiranja osoba za županijsku koalicijsku listu.

"Predsjednik stranke Zlatko Tomčić svojim autoritetom određuje gdje će na listi biti podobnici, a gdje oni koji misle svojom glavom", izjavio je Dorić. Povod njegovu istupu je 47. mjesto na koalicijskoj listi za izbor vijećnika u županijskoj skupštini unatoč tomu što mu je većina članova županijskog HSS-a prilikom prvog glasovanja dala podršku u kandidaturi za nositelja liste. Dorić je na sjednici, održanoj 14. ovog mjeseca, dobio 28, a druga kandidatkinja Ljubica Lalić, inače potpredsjednica HSS-a, 25 glasova. Nekoliko dana kasnije Predsjedništvo HSS-a, tvrdi Dorić, ne priznaje njegovu pobjedu, već pod prisilom saziva novu sjednicu ŽO na kojoj se kao kandidat za nositelja liste pojavljuje samo Davor Vlaović, predsjednik županijskog HSS-a, koji dobiva povjerenje većine nazočnih članova i postaje nositelj županijske liste velike koalicije.

Dorić misli da je "njegov najveći grijeh što je pobijedio Ljubicu Lalić". Tvrdi kako je predsjednik stranke Tomčić od njega tražio da se ne kandidira za nositelja liste, već da to prepusti Ljubici Lalić, jer je to dobitna kombinacija. Iako je povrijeđen, razočaran i nesretan, Dorić kaže kako neće istupiti iz stranke. Članovima HSS-a poručio je kako "HSS nije predsjednik Tomčić, pogotovo ne Ljubica Lalić, Davor Vlaović ili Darko Grivičić, već su to ljudi HSS-a, koji u svojim džepovima nose članske iskaznice, a u srcu radićevštinu". Pozvao ih je da iziđu na izbore i svojim glasom HSS-u pridonesu pozitivnim promjenama u društvu, ali i u stranci.

Ljubica Lalić je u telefonskoj izjavi opovrgnula nedemokratske metode kandidiranja. Podsjetila je kako je Statutom stranke predviđeno da Predsjedništvo stranke daje suglasnost na prijedlog Županijskog odbora. No, kao jedan od argumenata za kandidiranje druge osobe za nositelja liste navala je rezultate ankete provedene među građanima Županije kojih se više od 60 posto izjasnilo za promjene na čelu Županije. Komentirajući svoje 50. mjesto na listi, rekla je da je to bio njezin zahtjev. Time sam željela pokazati kako listi dajem punu podršku i kako nije bitno na kojem je mjestu kandidat, jer računam da ćemo biti pobjednici na izborima, rekla je.

Pročitajte više