Župan Komadina: Mislili smo ići bez rebalansa, ali su nastali minusi zbog države

Foto: FaH

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina najavio je danas drugi ovogodišnji rebalans proračuna Primorsko-goranske županije, koji je nužan radi osiguranja dodatnih sredstava za povećane troškove redovnog poslovanja korisnika u zdravstvu, socijali i školstvu.

"Mislili smo ići bez rebalansa ove godine, ali dogodilo bi se otežano poslovanje naših ustanova, Doma zdravlja i domova za starije, možda i hitne medicinske pomoći. Minusi su nastali zbog države koja godinama neadekvatno financira sredstva decentralizacije za ulaganja u naše institucije", rekao je Komadina na konferenciji za novinare.

Država povećava materijalna prava zaposlenika, ali ne alimentira povećanje sredstava decentralizacije ni ugovore s HZZO-om. "Rashodna strana nam raste, a prihodna stagnira, stoga moramo intervenirati s rebalansom", kaže Komadina.

Apelirao je na državu da ne pokriva vlastiti deficit na račun gradova, općina i županija jer tako onemogućava slobodna sredstva za daljnja ulaganja i razvoj. Pročelnik za financije Krešimir Parat izvijestio je kako je u ovogodišnjem proračunu u prvoj polovici godine ostvareno 40 posto planiranih rashoda i 44 posto planiranih prihoda.

"Potrebno dva milijuna eura"

Objasnio je da će se dodatnih milijun eura za zdravstvo, socijalu i školstvo osigurati iz porasta poreznih prihoda. Vjerojatno će biti potrebna ukupno dva milijuna, od kojih će se drugi namaknuti uštedama u proračunu i preraspodjelom planiranih prihoda.

Pročelnica za prostorno uređenje Koraljka Vahtar Jurković izvijestila je da je utvrđen prijedlog trećih izmjena i dopuna prostornog plana Županije.

Prijedlog sadrži izmjene uvjeta za planiranje vjetroelektrana, radi poboljšanja uvjeta i poticanja korištenja obnovljivih izvora energije, te se više neće ograničavati snaga vjetroelektrane ili pojedinoga agregata.

Predviđene lokacije ostaju iste - dvije na području Bakra, dvije na području Novog Vinodolskog i jedna u Gorskom kotaru. Iz prostornog plana briše se lokacija za golf u Jelenju, na zahtjev lokalne jedinice i Hrvatskih voda.

Pročitajte više