Župan Rusković: Turistička sezona ostvaruje se izvrsno

U PRVIH šest mjeseci ove godine Hrvatska je ostvarila 2,8 milijuna turističkih dolazaka, što je 8 posto više nego u istom razdoblju lani, te 11,4 milijuna noćenja, što je također rast od 8 posto, istaknula je na današnjoj sjednici Vlade ministrica turizma Pave Župan Rusković ocijenivši te rezultate izvrsnima.

Po njenim će riječima ovogodišnji plan u turizmu biti ostvaren, pa čak i premašen.

U prvih šest mjeseci stranaca je bilo 2,2 milijuna, što je porast od 8 posto, koliki je bio porast i broja njihovih noćenja kojih ostvareno 9,6 milijuna, kazala je ministrica.

Podsjetila je da je turistička 2003. obilježena vrlo neizvjesnom i nestabilnom situacijom na međunarodnom turističkom tržištu, koja je posljedica priprema za rat i rata u Iraku, pojave SARS-a, recesije u Njemačkoj i dr. Župan Rusković stoga ističe da je Hrvatska u takvom okružju bila jedna od rijetkih turističkih odredišta za koju nije bilo pada potražnje, a zadovoljstvo je tim veće jer je i u nastavku sezone booking izvrstan, kao i za posezonu.

Po podacima Državnog zavoda za statistiku, koje je iznijela ministrica, najviše je turista bilo u hotelima, njih 1,26 milijuna, što predstavlja u odnosu na isto lanjsko razdoblje porast od 2 posto, a u hotelima je i ostvaren najveći broj noćenja, 4,8 milijuna, što je povećanje od 3 posto. To se tumači dijelom i kao posljedicom kasnijeg početka rada brojnih objekata koji su se uređivali. Snažniji rast, po 14 posto, bilježe kampovi te sobe i apartmani, na koje otpada oko 40 posto ukupnoga turističkoga prometa.

Gledano po županijama, i dalje je najviše noćenja u prvih šest mjeseci ostvareno u Istri, 4,32 milijuna ili 7 posto više nego lani, a to predstavlja u ukupnom broju noćenja udio od 38,1 posto. Slijedi Dalmacija sa 3,54 milijuna noćenja ili 10 posto više, na koju otpada 31,2 posto ukupnih noćenja, te Primorje sa 2,7 milijuna noćenja, koja sudjeluje u ukupnom broju noćenja sa 23,7 posto, što predstavlja porast od 5 posto.

Očekujemo dobru turističku sezonu, ali doprinos turizma u proračunu nije tako dobar, ocijenio je ministar financija Mato Crkvenac. Rekavši kako se svašta radi kako se ne bi državi plaćale obveze, ministar je oštro zaprijetio svima onima koji ne prijavljuju svoje obveze i kazneno gonjenje za djela utaje poreza.

Obveza državi za iznajmljivanje u turizmu je samo 7,5 posto prihoda, napomenuo je Crkvenac. Najavio je brojne inspekcije po turističkim mjestima, rekavši kako se takvo stanje više ne može tolerirati.

Takvo je razmišljanje podržala i ministrica pravosuđa Ingrid Antičević Marinović koja je ustvrdila kako su prekršitelji dosad prolazili s plaćanjem samo manjih prekršajnih kazni, kao i da rješavanje problema sive ekonomije traže i brojni turistički djelatnici.

(Hina) db/um ds

Pročitajte više