Županica Lovrić: U kuponskoj privatizaciji prevareni stradalnici

SISAČKO-MOSLAVAČKA županica Marina Lovrić izjavila je "da su prognanici povratnici, branitelji i ratni vojni invalidi Domovinskog rata s područja Sisačkomoslavačke županije teško prevareni u kuponskoj privatizaciji".

Po njenim riječima u županiji su registrirana 30.132 sudionika kuponske privatizacije. "Dobro organizirani torbari, kada je došlo do podjele dionica, planirano i između sebe povezano, hrvatskim braniteljima i ostalim sudionicima kuponske privatizacije, osmišljeno su i organizirano, otkupljivali te dionice, javno govoreći kako su to dionice koje je država dala, a one ništa ne vrijede", kazala je na konferenciji za novinare županica Lovrić.

Napomenula je "da je prosječni prognanički paket iznosio oko 100 dionica u vrijednosti od oko 15.000 do 25.000 kuna po članu prognaničke obitelji", a za te svoje pakete dionica povratnicima i braniteljima "torbari" su plaćali od 500 do 1300 kuna i tako su fondovi, ustvrdila je, "na svakom prognaniku i branitelju u prosjeku zaradili od 15 do 25 puta".

Naglasila je da će se nakon slučaja s kuponskom privatizacijom Liburnia riviera hotela u Opatiji, smjenama vodećih ljudi u Hrvatskom fondu za privatizaciju i nalaza Državne revizije o privatizaciji, vjerojatno otvoriti pitanje kupnje nekih poduzeća u Sisačko-moslavačkoj županiji", postavljajući pitanje "čija su to zapravo poduzeća?"

Najavila je da će županija tražiti da se utvrdi pravo stanje u poduzećima koja su prošla kroz kuponsku privatizaciju. Ocijenila je "da je takva privatizacija bila planirana i vođena niz godina i da je nastavak famozne hrvatske privatizacije", istaknuvši "da nije dovoljno samo smijeniti predsjednika HFP-a i njegovog zamjenika, već u normalnoj državi zbog takvih stvari padaju vlade".


Pročitajte više