Županijska skupština u Splitu odala počast Praljku, dio SDP-ovaca ostao u dvorani

Foto: Splitsko-dallmatinska županija, Igor Kralj/ Pixsell

NA POČETKU današnje sjednice Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije održana je minuta šutnje za Franju Tuđmana, branitelje te Slobodana Praljka. Dvoranu su napustili članovi stranke Pametno te tek dio SDP-ovaca unatoč tome što je dan ranije dogovoreno da se bojkotira minuta šutnje za Praljka, osuđenika za ratni zločin.

Zašto je dio SDP-ovih vijećnika ostao, objasnio nam je bivši predsjednik županijske organizacije Vedran Lendić.

"To je bila minuta šutnje za prvog hrvatskog predsjednika i pale branitelje, a tek naknadno predsjednik Skupštine Petroslav Sapunar spomenuo je i generala Praljka. Mi smo već bili ustali", kazao nam je Lendić.

Bauk: Odavanje počasti Praljku je neprihvatljivo

Evo što nam je o svemu kazao predsjednik županijske organizacije SDP-a Arsen Bauk.

"Smatram da se u uređenoj i pravnoj državi ne može odavati počast osobama koje su pravomoćno osuđene za ratne zločine. Spominjanje imena takvih osoba u bilo kojem kontekstu odavanja počasti je neprihvatljivo i u tome ne bi smjeli sudjelovati ni vijećnici, a posebno ne ministri u vladi, kao danas na komemoraciji", kazao nam je Arsen Bauk.

Minutu šutnje održali su i prošlog tjedna na početku sjednice Gradskog vijeća kojem predsjeda također Kerumov Jure Šundov. SDP-ovci tada nisu ni ušli u dvoranu. I to je bila jedna od opcija za današnju sjednicu Županijske skupštine. No, SDP-ovci su jutros ipak ušli, ali nisu na vrijeme svi izašli.

Pročitajte više