Županijski sud povukao tužbe protiv pilota JNA koji su bombardirali Dubrovnik

ŽUPANIJSKI sud u Dubrovniku je obustavio postupak postupak protiv trojice bivših crnogorskih pilota koji su bili osumnjičeni za ratni zločin protiv čovječnosti i bombardiranje Dubrovnika.

Crnogorski Dan piše da su povučene tužbe protiv Zorana Slavuljice, Miodraga Atanackovića i Asima Pandžića, ali i protiv još 24 pilota iz Makedonije, Srbije i Slovenije koji su služili u zrakoplovnoj luci u Golubovcima. Sudac istrage Višeg suda u Podgorici Radomir Ivanović je rekao da su piloti bili optuženi da su bombardiranjem Dubrovnika počinili zločin protiv čovječnosti.

Županijski sud u Dubrovniku je od Ivanovića zatražio da pilotima uruči rješenje po kojem se odustaje od njihova progona. Državno odvjetništvo Crne Gore je 2009. godine otvorilo istragu protiv trojice pilota koji su 17. ožujka te godine ispitani po zahtjevu hrvatskog Državnog odvjetništva. Sva trojica pilota su tijekom saslušanja na Višem sudu negirali optužbe. Hrvatska je povukla i nacionalne tjeralice za pilotima te sada, bez straha od uhićenja, mogu ući u Hrvatsku. 

Pročitajte više