ŽUPANJA: Poziv Vladi da privatizira Sladoranu po modelu tzv. radničkog dioničarstva

Županjsko Gradsko vijeće s tematske sjednice o budućoj privatizaciji županjske Sladorane poslalo je poziv Vladi da uskrati suglasnost na svibanjsku odluku Upravnog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) o uvrštenju dionica Sladorane na burzu.

"Želimo upozoriti Vladu da je model tzv. radničkog dioničarstva, koji nudimo u privatizaciji Sladorane, najbolja ponuda, bez obzira na to koliko bi država mogla dobiti njezinom prodajom na tržištu", rekao je direktor Sladorane Marinko Pauković.

Pauković je gradskim vijećnicima predstavio poslovanje Sladorane, podsjetivši kako je 2001. izišla iz stečaja, u kojem se našla kad je propala Županjska banka, a zatim ju je financijski konsolidirala država, te je lani ostvarila ukupn 432 milijuna kuna prihoda te proizvela nešto manje od 50 tisuća tona šećera.

Do očekivana ulaska Hrvatske u Europsku uniju 2007. Sladorana kani povećati godišnju proizvodnju šećera na 80.465 tona, od čega bi 60 posto bilo izvezeno na tržište EU-a, te ostvariti više od 500 milijuna kuna prihoda.

"Još 2001. zacrtali smo model privatizacije po kojemu bi većinski vlasnici Sladorane postali zaposlenici, kooperanti i Uprava", rekao je Pauković. Dodao je da u tvrtki radi 350 stalnih zaposlenika, a s proizvodnjom šećerne repe povezana je i egzistencija oko 800 obiteljskih gospodarstava.

Privatizaciju Sladorane po modelu tzv. radničkog dioničarstva na sjednici Gradskog vijeća poduprli su i vukovarsko-srijemski župan Nikola Šafer, sindikalni predstavnici Sladorane, Zaposleničko vijeće i županijska Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Predsjednik Koordinacije Ivan Čačić rekao je da je u Sladorani zaposleno 147 branitelja, a među kooperantima ih je 312.

Županjski gradonačelnik Ivan Grigić naglasio je kako su "prve privatizacije županjskih poduzeća, provedene 1996., isisale kapital iz županjskog gospodarstva, a rezultat je bio 'Županja grad u stečaju'".

Vijećnici su poduprli i prijedlog župana Nikole Šafera da se u imenovanju novog Nadzornog odbora vodi računa o zastupljenosti predstavnika lokalne uprave i samouprave.

Također su zatražili da Vlada u dnevni red iduće sjednice uvrsti i raspravu o privatizaciji Sladorane.

Vlasnik Sladorane je država s 93 posto dionica.



(Hina) xždra ysp

Pročitajte više